zpět

Samoregulující se inflace

25.7.2022

Eurozóna míří do recese. Německo zachrání Uniper. Euro po zasedání ECB posiluje a parita s dolarem se vzdaluje

Pátek byl dnem ve znamení indexu nákupních manažerů. Dopoledne dorazila čísla z Evropy, odpoledne pak z USA. Naměřená podnikatelská aktivita na obou stranách oceánu silně pokulhávala za očekávanými výsledky. V poslední době někteří ekonomové poukazují na možný efekt samoregulace inflace. Velký nárůst cenové hladiny vede k tomu, že lidé tváří v tvář vysokým cenám omezují svou spotřebu. Tento trend potvrzují výsledky posledního průzkumu organizace S&P Global sledující podnikatelskou aktivitu. Index nákupních manažerů PMI se přehoupl pod hranici 50 bodů, což je hranice dělící růst od poklesu. Největší pokles vykazuje zpracovatelský průmysl a služby, což jen potvrzuje výše uvedený trend. Podle analytiků agentury se zdá, že ekonomika eurozóny míří ve třetím kvartálu do poklesu 0,1 %. Indikátory také naznačují, že horší měsíce máme teprve před sebou.

V Německu musela zasáhnout vláda, aby zabránila pádu největšího evropského dovozce ruského plynu společnosti Uniper. Gigant, v němž vlastní velký podíl Finové, „doplácí“ na vyhrocenou situaci mezi Západem a Moskvou. Německo poskytlo Uniperu finanční injekci ve výši 15 mld. euro a získalo za to 30procentní podíl na společnosti. Firma požádala vládu o pomoc už před dvěma týdny a dopředu avizovala, že zvýšené ceny hodlá plně přenést na své zákazníky. Nejen domácnosti, ale hlavně evropský průmysl se tak má na co těšit.

Nejsledovanější měnový pár eurodolar se k paritě koncem týdne už nepřiblížil, pohyboval se mezi 1,013 až 1,025. Trhy reagovaly na zvýšení sazeb ze strany ECB i na horší data z Německa. Koruna v závěru týdne oslabovala k euru i k americkému dolaru. Euro se obchodovalo až za 24,59 EURCZK, americký dolar za 24,22 USDCZK.

Očekávané finanční události v ČR a Visegrádu

Z domova k nám dorazí obchodní a spotřebitelská důvěra za červenec. Polsko zveřejní míru nezaměstnanosti za červen.

Očekávané finanční události v Evropě

Makroekonomický kalendář eurozóny zůstává pro dnešní den prázdný. Německo uveřejní index IFO podnikatelského klimatu za červenec.

Očekávané finanční události ve světě

Z druhé strany Atlantiku dorazí index aktivity Chicagského Fedu.