zpět

Sam Bankman-Fried shledán vinným z podvodu v souvislosti s neúspěchem společnosti FTX

3.11.2023

Rozhodnutí poroty o vině završuje překvapivý pád bývalé veřejné tváře kryptoměnového průmyslu.

Porota v New Yorku shledala zakladatele FTX Sama Bankmana-Frieda vinným z podvodu a praní špinavých peněz. Bývalému kryptoměnovému magnátovi pravděpodobně hrozí desítky let vězení a toto odsouzení podpoří snahy amerických úřadů o zkrocení neukázněného finančního sektoru.

Po necelých pěti hodinách jednání poroty, kterou tvořilo devět žen a tři muži, byl ve čtvrtek krátce po 19:40 vynesen verdikt v dosud nejznámějším procesu s kryptoměnami. Porota zvažovala sedm obvinění, včetně podvodů na zákaznících FTX, spiknutí za účelem podvodu s cennými papíry a praní špinavých peněz. Ve všech bodech obžaloby byl shledán vinným.

Statni zástupce Williams se vyjádřil: "Rozsudek je varováním pro ty, kteří si myslí, že jsou dost chytří na to, aby se z toho vykecali, když je chyti.

Bankman-Friedův obhájce Mark Cohen prohlásil: "Rozhodnutí poroty respektujeme." My jsme však s výsledkem spíše nespokojeni. Pan Bankman-Fried se bude i nadále tvrdě bránit proti obviněním, která proti němu byla vznesena, a bude trvat na své nevině.

K uzavření soudního procesu dochází téměř přesně rok poté, co FTX vyhlásila bankrot kvůli neschopnosti vyhovět tisícům žádostí klientů o odstoupení od smlouvy, které byly způsobeny poklesem trhu a zničujícími odhaleními o nejasných finančních praktikách burzy.

Bankman-Fried, známý svými kraťasy a kudrnatými vlasy, se dvořil úřadníkům, jednou byl vřele přijat na Kapitolu a v Bílém domě a během krátké doby, kdy působil jako veřejná tvář vznikajícího kryptoměnového byznysu, získal investice v hodnotě miliard dolarů.

Prokuratura v prosinci obvinila jednatřicetiletého muže ze zosnování "jednoho z největších finančních podvodů v americké historii" proti investorům, spotřebitelům a věřitelům s ním spojeného hedgeového fondu Alameda Research na trhu FTX.

Po objevení díry v rozvaze FTX ve výši 8 miliard dolarů a odepření práva na výběr prostředků milionům zákazníků obě společnosti několik týdnů předtím zkrachovaly.

Když FTX vyhlásila úpadek, převzal kontrolu nad společností John Ray, specialista na insolvenci. Tvrdil, že "naprostý nedostatek spolehlivých finančních informací" je horší než bankrot společnosti Enron, na který předtím dohlížel.

V soudním procesu, který je v současné době naplánován na březen, může být Bankman-Fried ještě obviněn z dalších trestných činů souvisejících s podplácením zahraničních úředníků a porušováním zákonů o financování volebních kampaní.

Během měsíc trvajícího procesu se Bankman-Fried rozhodl neobvykle svědčit na svou obhajobu. Během více než dvou dnů, které strávil na lavici svědků, před porotou připustil, že se při řízení FTX dopustil "chyb", ale popřel, že by podváděl investory a uživatele burzy.

Bývalý miliardář tvrdil, že díru v rozvaze FTX objevil měsíc před pádem společnosti a že pověřil své podřízené, jako jsou Caroline Ellisonová, Gary Wang a Nishad Singh, kteří se loni přiznali k podvodu a poskytli důkazy proti svému bývalému šéfovi, odpovědností za řízení rizik.

Mezi porotci, kteří si ve středu vyslechli výpovědi žalobců, byli i sociální pracovnice, středoškolská knihovnice a penzionovaný příslušník nápravného zařízení. Byli informováni, že Bankman-Fried od počátku svých podnikatelských aktivit "intrikoval a lhal, aby získal peníze", a věřil, že je dostatečně chytrý, aby unikl odhalení. Přesvědčovali porotu, aby "nechala důkazy převážit nad jeho vyprávěním", a tvrdili, že jeho sklon nastavovat automatické mazání zpráv odesílaných mezi manažery FTX a Alamedy dokazuje, "že je vinen".

Dne 28. března bude Bankmanovi-Friedovi, který se hodlá proti rozhodnutí odvolat, vynesen rozsudek. Pokud bude shledán vinným ve všech bodech obžaloby, může ve vězení strávit 110 let; většina obžalovaných je však odsouzena ke kratšímu pobytu za mřížemi.