zpět

Růst inflace v Německu zpomalil, ale…

30.6.2022

Proti euru koruna bez pohybu, dolar včera zdražil. K negativní náladě na trzích přispěl horší výsledek HDP v USA. Růst inflace v Německu překvapivě poklesl.

Středeční obchodování s korunou se nijak nevymykalo posledním dnům a týdnům. Domácí měna se, i vzhledem k probíhajícím intervencím ČNB, držela u hranice 24,75 EURCZK. Ve srovnání se zbylými regionálními měnami se koruně včera příliš nedařilo, protože jak polský zlotý, tak především maďarský forint, včera dokázaly zpevnit. Od koruny stále očekáváme setrvání u hranice 24,75 EURCZK. Kurz koruny se zřejmě nezmění ani se zítřejším začátkem nového měsíce a obměnou bankovní rady ČNB.

Proti dolaru koruna sice dopoledne posílila na 23,50 USDCZK, ale odpoledne se trend obrátil. I díky zhoršenému výsledku amerického HDP za 1Q 2022 došlo ke zvýšení rizikové averze. Dolar díky tomu nakonec zrevidoval ztráty několika předchozích dní a v závěru středoevropské seance zpevnil na 23,60 USDCZK resp. 1,0480 EURUSD. Pozdě večer stál ale jeden dolar ještě o 10 haléřů více, když mu pomohl spíše jestřábí komentář guvernéra Fedu Powella. Dnes počítáme, že by se koruna měla udržet v pásmu 23,50 – 23,70 USDCZK.

Překvapivým výsledkem včerejška byla spotřebitelská inflace z Německa. Ta navzdory předpokladům dalšího mírného růstu v červnu zpomalila svůj meziroční nárůst na 7,6 % po květnovém výsledku 7,9 %. Zatím z toho neusuzujeme obecné zpomalení nárůstu cen v Německu, protože se do výsledku promítlo snížení daní na pohonné hmoty a výrazné snížení cen veřejné dopravy.

Očekávané finanční události v ČR a Visegrádu

Poslední červnový den přinese zveřejnění konečného domácího výsledku HDP za 1Q 2022.

Očekávané finanční události v Evropě

Ve středu stojí za zmínku především data z Německa, když dorazí výsledky maloobchodních tržeb a míry nezaměstnanosti. Nikoliv bez povšimnutí trhů je v 8:45 SEČ zveřejněna červnová spotřebitelská inflace (CPI) z Francie.

Očekávané finanční události ve světě

Z druhé strany Atlantiku se ve 14:30 SEČ dočkáme obvyklých týdenních dat z amerického trhu práce. Spolu s nimi budou ve stejném čase zveřejněny i květnové výsledky osobních příjmů a výdajů. Později odpoledne výčet červnových amerických dat završí výrobní Index nákupních manažerů (PMI) z distriktu Chicaga.