zpět

Růst cen zpomaluje

11.1.2023

Americký dolar vůči koruně nejlevnější od března. Zamrazilová z ČNB očekává setrvání sazeb na aktuální úrovni déle než předpokládají trhy. Inflace zpomaluje.

Český statistický úřad dnes ráno zveřejnil prosincový údaj spotřebitelské inflace, ceny v uplynulém měsíci zaznamenaly zpomalení na hodnotu 15,8 % meziročně, což je výsledek, který překonal většinové tržní odhady, ty počítaly se zrychlením růstu cen. Naše domácí měna se i během včerejšího dne dokázala držet v blízkosti důležité úrovně 24,00 EURCZK, dnešní obchodování začíná těsně nad touto hranicí. Médii včera proběhl rozhovor víceguvernérky ČNB Evy Zamrazilové, která pro Seznam Zprávy okomentovala budoucí nastavení úrokových sazeb. Ty by měly dle jejích slov setrvat na stávající úrovni po delší dobu, než se původně očekávalo. Růst cen by se následně měl vrátit začátkem příštího roku k blízkosti 3 %.

Americký dolar se včera pohyboval stejně jako předchozí den těsně nad 22,30 USDCZK, takto slabou americkou měnu jsme naposledy vůči české koruně viděli v průběhu března minulého roku. Na hlavním měnovém páru EURUSD se kurz pohybuje okolo 1,0750 EURUSD. Pozornost trhů pak bude směřovat zejména k zítřejším datům americké spotřebitelské inflace, prosincová statistika by měla dle očekávání analytiků potvrdit další zpomalení tempa růstu.

Více k očekávaným událostem ZDE