zpět

Ruská ekonomika už 11 měsíců padá

30.3.2023

Podle nejnovějších dat o HDP se v únoru ruská ekonomika meziročně propadla o 3,1 %. Jedná se tak o jedenáctý měsíc v řadě, kdy se v meziročním vyjádření tamní ekonomika zmenšuje.

Ne zrovna pozitivní obrázek ruské ekonomiky dokreslují další čísla. Průmyslová produkce meziročně spadla o 1,7 % a i zde se jedná o téměř roční kontinuální pád. Nezaměstnanost se snížila na 3,5 %, což je na první pohled dobrý výsledek, ale sama centrální banka Ruska uvádí, že nucené odvody Rusů do Armády sice stojí za snížením nezaměstnanosti, ale prohloubila se tím propast na trhu práce a ruská ekonomika je hluboko pod potenciálem. Jednoduše řečeno – odvedení muži na trhu práce chybí.

Průměrná reálná mzda v lednu vzrostla na 63 260 rublů, což je meziročně o 0,6 % více. Rusové si bohužel své peníze mnoho neužijí. Maloobchodní tržby klesají už jedenáctý měsíc v řadě meziročně šly v únoru dolů o 7,8 %. Neboli, obava z toho, co přinese budoucnost Rusy nutí k obezřetnosti ve výdajích.

 V dalších měsících by se situace měla mírně zlepšovat vlivem nízké srovnávací základny. Na celkovém obrázku se však nic nezmění a prohlášení o tom, že sankce „západu“ nefungují a ruské ekonomice se daří jsou spíše přáním otce myšlenky.