zpět

Ruská ekonomika se stále více propadá, průměrný Rus bere 27 900 korun

30.6.2022

Podle dat z ruské ekonomiky je jasné, že sankce dopadají velmi drtivě na běžné Rusy. Pracují, ale koupí si stále méně a méně, takže přestávají utrácet, což je do budoucna obrovský problém.

Květnová nezaměstnanost klesla na 3,9 % a je tak historicky nejnižší. Trhy čekaly naopak její nárůst na 4,5 %. Samotný pokles nezaměstnanosti je na první pohled skvělý výsledek, ale práce se musí vyplatit, a to v případě Ruska neplatí.

Dubnové reálné mzdy totiž meziročně klesly o 7,2 % z předchozího růstu o 3,6 %. Jedná se tak o nejprudší pokles reálných mezd od roku 2015. Průměrný Rus tak bere 62 269 rublů, což je asi 27 900 korun. Květnová spotřebitelská inflace se meziročně zvedla o 17,1 %. 

Jelikož Rusové pracují čím dál více, ale hodnota výplaty se snižuje kvůli inflaci, nemají jinou možnost než se omezovat ve spotřebě. To je dobře vidět na květnových maloobchodních tržbách, které meziročně klesly o 10,1 %. Nejen, že tak pokračuje snižování nákupního apetitu Rusů, navíc se tento trend nebezpečně zrychluje.

Celkový obrázek o ruské ekonomice pak dokresluje už jen statistika HDP za květen. Ta v meziročním vyjádření ukázala, že ruské hospodářství se propadlo o 4,3 % a zrychluje se tak jeho pokles. Sankce tedy fungují a na běžné Rusy dopadá tvrdá pěst západu, ale kýžený efekt v podobě směřování k vyřešení situace na Ukrajině to zatím nevede.