zpět

Ruská centrální banka zvedá sazby na 20 %

28.2.2022

Není na co čekat a je třeba jednat. Ruští centrální bankéři dnes ráno museli zvednout základní úrokovou sazbu z 9,5 % na 20 %. Čas „rukaviček“ je dávno pryč a s ním i pomalé zvedání sazeb po jednom procentním bodu.

Ruská centrální banka dnes ráno přikročila k drastickému, ale logickému kroku, a sice utažení měnových podmínek, aby zabránila pádu rublu. Ten se dnes ráno obchodoval u hranice 106,30 rublů za jeden dolar. Ještě minulý týden se pohyboval v blízkosti 87 USDRUB. Vůči euru se dnes drží kolem 119,25 EURRUB.

Centrální banka se tímto krokem snaží zabránit bezprecedentnímu pádu rublu o desítky procent. Pro běžné Rusy je to katastrofa. Skokově se jim zvedly náklady na obsluhu jejich spotřebitelských úvěrů a hypoték. Pro ruské firmy je situace také kritická, protože veškeré provozní úvěry letí nahoru. Jakékoli investice jsou v Rusku nyní sci-fi.

FAÚ (Finančně analytický úřad) zakázal „jakékoli transakce související se správou rezerv, jakož i aktiv ruské centrální banky, včetně transakcí s jakoukoli právnickou osobou, subjektem či orgánem jednajícím jménem nebo na pokyn ruské centrální banky.“

Dolar posiluje a jde vůči euru dnes ráno až k 1,1190 EURUSD. Ropa se drží pod 98,50 USD/barel a zlato pod 1900 USD/unci. Domácí měně opět hrozí pád přes 25 korunovou hranici a jeden dolar lze nyní pořídit za 22,35 korun.