zpět

Ruská centrální banka snižuje sazby

29.4.2022

Ruská centrální banka (CBR) dnes opět snížila svou základní úrokovou sazbu na 14 %. Trhy počítaly se snížením jen na 15 %.

I když obchodování s rublem není prakticky možné ani dnes, v polovině března se situace na trzích mírně uklidnila a ruští centrální bankéři toho využili ke snížení sazeb na 17 % a dnes snížili sazbu dokonce na 14 %. Tento postup můžeme číst jako vytváření si prostoru pro možné zvýšení sazeb v budoucnu. Kdy jindy by už CBR měla opětovně snižovat sazby, kdy ne teď. Při eskalaci války na Ukrajině, nebo při jejím táhlém pokračování k tomu v budoucnu možná už nebude příležitost.

Od poloviny roku 2021 začali ruští centrální bankéři s pozvolným utahováním měnových podmínek, když šli se sazbou z 5 % až nad 8 %, kde byla ještě v lednu letošního roku. Poslední zvýšení z důvodu vysoké inflace zvedla sazbu na konci ledna.

Po ruském útoku na Ukrajinu se vše změnilo a po prvních dnech války a v reakci na zavedení sankcí musela jít CBR se sazbou robustně nahoru z necelých 10 % na rovných 20 %. Rubl výrazně padal a růst sazeb byla jediná možná varianta.

Zvýšením sazeb na 20 % se CBR prakticky vyřadila ze hry a použila veškeré nástroje. Dnešním krokem se opětovně dostává na scénu a může alespoň teoreticky vykonávat dohled nad cenami v zemi.

Pokud situace na Ukrajině a v rámci sankcí půjde takto dál, dočkáme se i dalšího snížení sazeb. Pokud dojde k vypnutí dodávek ropy a plynu do EU ať už ze strany Ruska nebo EU samotné a pokud se sankce budou přiostřovat, CBR nezbude nic jiného než opět sazbu zvednout.