zpět

Rumunská ekonomika předčila sousední Maďarsko

13.10.2023

Rumunské ekonomice se podle oficiálních údajů Eurostatu podařilo hospodářsky předčit sousední Maďarsko. Rumunský HDP v přepočtu na jednoho obyvatele v paritě kupní síly (PPS) totiž dosáhl úrovně 76,7 procenta průměru Evropské unie. Nedaleké Maďarsko za Rumunskem o jednu desetinu procentního bodu zaostalo.

Rumunské hospodářství se dlouhá léta řadilo mezi ty nejchudší v celé Evropě. Řadu negativ se ale této zemi podařilo v posledních letech odbourat. Rumunsko těží z poměrně solidní měnové stability, neboť za posledních několik měsíců se rumunský leu vůči maďarskému forintu o asi 8 procent zhodnotil. Rumunsko se podařilo poměrně solidně proplout posledními léty, a i přes desetiprocentní inflaci se snaží své ekonomické výzvy optimálně řešit.

V hospodářském vzestupu Rumunska pomohly ale i zahraniční investice, neboť řada podniků v důsledku války na Ukrajině přesunula své provozy právě do Rumunska, a to zejména z ruského či ukrajinského území. Příkladem je finský výrobce pneumatik Nokian Tyres, který plánuje stamilionové investice do provozu ve městě Oradea na severozápadě Rumunska. Podobných investičních záměrů je však mnohem víc.

Obzvláště úspěšná je severozápadní oblast Rumunska, která je silným způsobem industrializovaná. Dokonce se v posledních letech stále více stává, že někteří Maďaři začínají do této oblasti pracovně dojíždět. Mzdy jsou totiž v této oblasti velice příznivé, což některé sousední Maďary přimělo ke změně zaměstnání.
Rumunsko momentálně těží ale i ze členství v Evropské unii. Ačkoliv Rumunsko stále není v Schengenském prostoru, jsou jeho vztahy s Bruselem velmi dobré. Rumunské vládě se zároveň daří z evropských rozpočtů odčerpávat potřebné finanční prostředky a tamnímu premiéru se tak daří plnit stanovené výzvy.

I díky tomu Mezinárodní měnový fond očekává, že v letošním roce vzroste rumunské hospodářství v meziročním srovnání o 3,1 procenta. Odhady Evropské komise jsou sice o 1,3procentního bodu střízlivější, i tak ale trendy ukazují, že Rumunsko na rozdíl od řady jiných států v Evropské unii letos čeká hospodářský vzestup.

Rumunský úspěch je z mnoha pohledů až fascinující. Od roku 2010 se totiž této ekonomice podařilo posunout ukazatel hrubého domácího produktu v přepočtu na jednoho obyvatele o 21procentních bodů. Přitom velmi dlouho šlo o velmi chudou ekonomiku.

Ačkoliv ale hospodářský úspěch Rumunska z poslední doby vypadá dobře, nesmí země zapomínat na jiné důležité výzvy, které bude muset řešit. Obrovským problémem je totiž pro Rumunsko třeba deficit běžného účtu platební bilance, stále vysoká rumunská byrokracie nebo postupně stárnoucí populace.

Rumunsko má každopádně nedostatky i ve stavbě infrastruktury. Úroveň silnic či železnic není velmi často dostatečná. Dálnice nebo rychlostní silnice v této ekonomice až na výjimky skoro neexistují. Venkovské oblasti jsou obecně ze strany Rumunska dlouhá léta upozaďovány, a to ve chvíli, kdy životní úroveň hlavního města Bukurešť stále roste. Rumunsko by se podle oficiálních srovnávacích statistik mělo taktéž více zaměřit na úroveň svých zdravotních služeb či školství.