zpět

Rostoucí tlak na japonský jen a možné intervence

27.6.2023

Japonský jen oslabuje na nejnižší úroveň za více než sedm měsíců. Pokračující znehodnocení japonské měny a horšící se ekonomické vyhlídky pravděpodobně přispějí k opětovnému zvážení možných zásahů na devizovém trhu ze strany centrální banky.

Japonský jen poprvé za více než sedm měsíců oslabil nad úroveň 143 USDJPY, což přimělo jednoho z klíčových japonských představitelů měnové politiky ke krátké verbální intervenci. Jenu to sice během asijské seance krátce pomohlo, nicméně výrazných zisků se japonská měna nedočkala. Pro kontext Masato Kanda, japonský náměstek ministra financí pro mezinárodní záležitosti, varoval, že znehodnocení národní měny je „rychlé a jednostranné“, což není pro zdraví japonské ekonomiky příliš příznivé. Jeho slova tak signalizují šanci, že by úřady mohly v případě nutnosti zakročit, aby omezily spekulace a potlačily tak další tlak na oslabování jenu. Také dodal, že vláda nevylučuje žádné možnosti, pokud jde o zásahy na devizovém trhu. Připomeňme si, že japonská centrální banka (Bank of Japan) naposledy intervenovala na devizovém trhu v září a říjnu loňského roku, kdy jen klesl na 32leté minimum okolo 152 USDJPY. Od března letošního roku opět japonský jen oslabuje, což v důsledku prohlubujících se rozdílů v měnové politice mezi Japonskem a USA může pokračovat i v následujících měsících.

Příliš optimistickému výhledu se netěší ani index hlavních ekonomických ukazatelů v Japonsku, který slouží k měření ekonomického výhledu na základě dat, jako jsou nabídka pracovních míst nebo spotřebitelský sentiment. Dubnová hodnota indexu byla revidována směrem dolů na 96,8 z předběžného odhadu 97,6, což je horší výsledek než předchozí měsíc a výrazně pod tržním očekáváním. Hlavní japonský akciový index NIKKEI tak už od konce minulého týdne odepsal přes 3 %, na měnovém páru USDJPY se kurz aktuálně pohybuje poblíž 143,50 USDJPY.