zpět

Riziková aktiva včetně koruny výrazně posilovala

30.3.2022

Včerejší risk-on nálada způsobila výrazný růst rizikových aktiv. Ruská strana si pochvalovala další kolo vyjednávání s Ukrajinou. Institut ADP dnes zveřejňuje svůj březnový report zaměstnanosti.

Včerejší obchodování se neslo na vlně optimismu. Prakticky veškerá riziková aktiva rostla. Koruna se tak při té příležitosti vrátila na „předválečné“ hodnoty, když se jí podařilo posílit pod 24,50 EURCZK. Ještě k markantnějšímu posunu došlo na páru s americkým dolarem, kde k posílení koruny výrazněji pomohla i situace na hlavním měnovém páru EURUSD. Euro k dolaru zpevnilo o 1 %, koruna tak mohla proti dolaru posílit o více než 30 haléřů. Obchodování pár USDCZK končil mírně nad kurzem 22,00. Risk-on sentiment přirozeně přispěl i k posílení dalších středoevropských měn. Nejvíce včera posílil maďarský forint, který proti euru získal 2 %, polský zlotý k euru zpevnil cca o 1 %.

Dobrá nálada byla na trzích patrná již od otevření evropských trhů ačkoliv plánované mírové jednání Rusko-Ukrajina v Turecku ještě ani nezačalo. Ruská strana si pochvala konstruktivnost jednání a přislíbila výrazné omezení vojenských operací v blízkosti Kyjeva. Trhy uvěřily, že by se diplomatická jednání mezi oběma stranami mohla konečně začít posouvat tím správným směrem. Tomu ale příliš nevěří americká administrativa, která naopak varuje, že Rusko se pouze snaží získat čas, aby přeskupila svoje síly. Americký ministr zahraničí A. Blinken nebere ruské sliby vážně s odkazem na dřívější ruské lži. Důležité, jak sám Blinken uvedl, jsou hlavně činy. Obavy vyvolává i vzkaz, který údajně Putin předal ruskému oligarchovi Abramovičovi, že Putin chce Ukrajinu zničit.

Určité obavy vyvolává pohled na výnosy amerických dluhopisů, která historicky s celkem solidní pravděpodobností úspěšně předpovídaly hlubší recese. Výnos na americkém tříletém dluhopisu se již několik dní obchoduje nad výnosem desetiletých bondů a dvou leté výnosy jsou prakticky na stejné úrovni jako ty desetileté. Dlužno podotknout, že řada analytiků to vzhledem ke kontextu událostí (válka v Evropě, Covid) tentokrát nevnímá jako vážnější problém.

Očekávané události

Z regionu střední Evropy žádná zajímavé makrozprávy nedorazí. Hlavní slovo má tak znovu válka na Ukrajině.

Nepříznivý vývoj cen energetických surovin se musí dnes společně s válkou na Ukrajině negativně podepsat pod březnové statistiky důvěry v ekonomiku eurozóny. Z Německá bychom se měli dozvědět o kolik tam zrychlila míra spotřebitelské inflace v březnu, jde o předběžný výsledek.

Americký ADP report zaměstnanosti s největší pravděpodobností potvrdí vynikající kondici na tamním trhu práce. Z USA budou také zveřejněny statistiky k zásobám ropných derivátů.