zpět

Ripple vzácně stoupá o více než 20 % překonává dlouhodobý pokles a přitahuje pozornost obchodníku

12.3.2024

Ripple (XRP), původní kryptoměna platební sítě XRP Ledger vyvinuté společností Ripple Labs, posílila o více než 20 % v pondělí, ukončujíc tak svůj sestupný trend vůči Bitcoinu (BTC) v rámci rozšíření kryptoměnového rallye.

Data od CoinDesku ukazují, že XRP prudce poskočilo na 0,74 dolaru během necelé hodiny v pondělí odpoledne podle UTC času, dosahujíc tak své nejvyšší hodnoty od velmi krátkého vzestupu minulý listopad. Důvodem byla spekulace ohledně potenciálního XRP ETF spravovaného společností BlackRock. Dnešní zisk 20 % učinil z XRP nejlepší aktivum v rámci širokého CoinDesk 20 Index (CD20), který zaznamenal růst o 5 %.

Zatímco bitcoin již překonal rekordní hodnoty a některé části kryptotrhu, jako jsou memecoiny a tokeny umělé inteligence (AI), zaznamenaly mimořádné zisky, XRP bylo dosud pozoruhodně mimo hru. Před dnešním pohybem XRP, když byl měřen vůči Bitcoinu, klesl na tříleté minimum podle dat od TradingView. I přes dnešní velký skok je XRP nyní za letošní rok pouze o 17 % výše, což je výrazně pod výkonností BTC s nárůstem o 64 % a širším CoinDesk 20 Index s růstem o 54 %.

TradingView ukazuje, že XRP kleslo na svou nejnižší relativní hodnotu k BTC od března 2021.

Rallye XRP by mohla být známkou obchodníků, kteří upírají svou pozornost a přesouvají část svého kapitálu k tokenům, které dosud neprojevily pohyb, jak se krypto trhy rozšiřují.

Ostatní starší kryptoměny, jako Litecoin (LTC) a Dash (DASH), které rovněž za poslední měsíce zaostávaly, v posledních 24 hodinách také prudce vzrostly, získaly o 18 % a 9 %, zhruba v tomto pořadí. Avalanche (AVAX), Polkadot (DOT) a Cardano (ADA) zaznamenaly růst o 8–13 % během dne.

Převody XRP z Binance

Před XRP nebyl žádný zjevný spouštěč okamžitě před jeho cenovou akcí, velké převody tokenů z kryptoburzy Binance vyvolaly spekulace mezi pozorovateli kryptoměnové scény.

Sledovatel dat z blockchainu Whale Alert upozornil na převod 300 milionů XRP – v hodnotě přibližně 187 milionů dolarů v daný okamžik – z adresy Binance do neznámé peněženky.

Tento převod pak následovala série podobných odchozích transakcí – v hodnotě 18–19 milionů XRP každá – z Binance a uložení na různé adresy.

Tyto transakce by mohly naznačovat, že velcí krypto investoři akumulovali XRP před jeho růstem, ale mohou také být způsobeny tím, že burza přesunula tokeny na nové adresy v rámci interní údržby peněženek.

Tato náhlá pozitivní dynamika XRP může naznačovat, že obchodníci přesměrovávají svou pozornost a kapitál k tokenům, které dosud nezažily výrazné pohyby, s rozšiřujícím se růstem na digitálních trzích. Další starší kryptoměny, jako Litecoin (LTC) a Dash (DASH), které byly také za poslední měsíce pozadu, zažily během posledních 24 hodin výrazný vzestup o 18 % a 9 %. Přenosy XRP z burzy Binance vyvolaly spekulace mezi pozorovateli kryptoměn, přičemž Whale Alert, sledovač blockchain dat, zaznamenal přesun 300 milionů XRP v hodnotě přibližně 187 milionů dolarů z adresy Binance do neznámé peněženky, což mohlo přispět k dynamice aktuálního růstu.

Obrat vývoje XRP může být podnětem k diskuzím o možných příčinách, ačkoliv žádný jasný katalyzátor nebyl identifikován okamžitě před zaznamenaným růstem ceny. Přesun velkého objemu XRP z burzy Binance, následovaný dalšími podobnými transakcemi, vyvolal spekulace o strategickém akumulování této kryptoměny před jejím vzestupem. Zatímco to může signalizovat, že velcí investoři se připravují na budoucí pohyby, nemůže se vyloučit, že burza pouze přesouvá své prostředky mezi interními adresami v rámci údržby svých peněženek.