zpět

Registrace nových aut v EU za prvních 9 měsíců klesly o 9,9 %

18.10.2022

Češi šetří a dobře je to vidět na trhu s auty. Nákup auta je typická položka výdajů, kterou spotřebitelé odsunou na lepší časy jako první. Němci a Španělé si auta stále kupují, Italové a Francouzi dupli na brzdu.

Letos v září se podle dat z SDA registrovalo celkem 11 930 ojetých vozů, což v meziročním vyjádření znamená propad o robustních 35 %. V září přitom registrace ojetin v posledních letech rostly a loni šly nahoru dokonce o 17 %.  

Nové vozy na tom nejsou tak špatně, registrací bylo v ČR v září o 5 % více než loni. Na první pohled se sice jedná o slušný výsledek, ale během prvních devíti měsíců letošního roku se registrovalo celkem 143 843 nových aut, ještě v roce 2018 jich bylo ve stejném období přes 207 tisíc. Propad o více než 30 % je drtivý.

Ani v EU není situace o moc lepší. V celé EU se počet zářijových registrací nových vozů vyšplhal na 787 870 aut, což představuje meziroční nárůst o 9,6 %. Od poloviny loňského roku se však počet nově registrovaných aut nedostal přes magickou hranici 1 mil aut.

I mezi největšími hráči jsou podstatné rozdíly. Němci si letos zaregistrovali o 14,1 % nových aut více než loni a Španělé 12,7 %, ale Francouzi už jen o 5,5 % a Italové o 5,4 %. V celé EU se od letošního ledna do září nově zaregistrovalo o 9,9 % méně aut než loni.

Evropané jsou nuceni přehodnocovat své výdaje a mezi ně patří i nákup vozu. Další měsíce nejspíš nebudou o moc lepší, spíš naopak. Cena pohonných hmot, nejistota ohledně výdajů na chod domácnosti a růst cen potravin jsou hlavními důvody obezřetnosti v tom, za co se bude utrácet.