zpět

První měnové zasedání ČNB v novém složení

4.8.2022

Odpoledne zasedá ČNB, očekává se ponechání sazeb na stávajících úrovních. Dolar nejsilnější za poslední týden. Sazby dnes zvýší Bank of England.

Koruna se ve středu proti euru obchodovala ve velmi úzkém pásmu 24,64 – 24,66 EURCZK. Koruna včera byla jedinou středoevropskou měnou, která si nepřipsala zisky, protože polský zlotý i maďarský forint proti euru včera zpevnily o cca 0,6 %. Měnám sousedních zemí včera pomohla klesající averze k riziku, která se projevila např. zisky hlavních akciových burz. Dnes sice zasedá ČNB, ale žádné větší výkyvy na koruně nečekáme a počítáme stále s obchodováním v rozmezí 24,60 – 24,70 EURCZK.

Americkému dolaru se včera dařilo, když proti euru zpevnil později odpoledne až těsně pod 1,0130 EURUSD a byl nejsilnější za poslední týden. Pro korunu to znamenalo krátkodobé oslabení na 24,35 USDCZK, dnes ráno dolar je o zhruba 10 haléřů levnější. Počítáme dnes s obchodním pásmem 24,15 – 24,35 USDCZK.

Očekávané finanční události v ČR a Visegrádu

Ve 14:30 se dozvíme výsledek měnového zasedání ČNB. Jde o první zasedání po červencové obměně bankovní rady. Očekávání je, především díky předchozí rétorice nového guvernéra Michla, nastaveno na ponechání sazeb na stávajících úrovních a ČNB by sazby nezvyšovala poprvé od loňského června. Dalšímu zvýšení sazeb ale určitou šanci dáváme díky faktu, jak výrazně se vývoj domácí inflace odchyluje od aktuální prognózy ČNB. Pokud by došlo ke zvýšení sazeb, s největší pravděpodobností by šlo o 25 nebo 50 bb. Ekonomických dat se dnes ze střední Evropy nedočkáme.

Očekávané finanční události v Evropě

Z eurozóny dnes stojí za zmínku pouze ráno zveřejněný výsledek německých podnikových objednávek za červen. Dle očekávání došlo k meziročnímu poklesu, ale ne tak výraznému, s jakým počítali analytici.

Očekávané finanční události ve světě

Hodinu po poledni středoevropského času zasedá a o sazbách rozhoduje Bank of England. Očekává se jednomyslné zvýšení základní sazby na libře o 50bb. na 1,75 %. V obvyklém čase tzn. ve 14:30 budou zveřejněny týdenní výsledky trhu práce v USA. Ve stejném čase se dnes navíc dočkáme ještě červnové americké obchodní bilance.