zpět

Průmyslové ceny v Německu zpomalují

20.12.2022

Německé průmyslové ceny v listopadu meziročně vzrostly o 28,2 %. I když se stále jedná o vysoké číslo, je to třetí měsíc v řadě, kdy ceny zpomalují svůj růst. Oproti říjnu se dokonce zlevňovalo, když ceny klesly o 3,9 %.

Německé ceny v průmyslu duply na brzdu, protože ještě v září rostly meziročně o 45,8 %. Jedná se o podstatný ústup inflačních tlaků, ale ceny jdou stále rychle nahoru. Je pravděpodobné, že v následujících měsících se cenová hladina bude stabilizovat a budeme svědky dalšího zpomalování růstu cen.

Rozhodně se nebude zlevňovat, ale vyšší srovnávací základna s letošním rokem bude v dalších měsících hlavním faktorem mírnějšího růstu cenové hladiny v průmyslu. Dalším faktorem bude pravděpodobně nižší ekonomický růst.

Co se stane v průmyslových cenách se časem přenese i do cen zboží na pultech obchodů. I v této oblasti lze pozorovat v posledních měsících mírnější tempo růstu cen. Dnešní čísla jsou pro českou ekonomiku dobrou zprávou, protože ceny mají úzkou návaznost na apetit německých spotřebitelů a ten zásadně promlouvá do výkonu českých firem.