zpět

Průměrný Rus bere necelých 17 000 korun

10.2.2022

Inflace v Rusku v lednu meziročně vzrostla o 8,73 %. I když je číslo prakticky v souladu s odhady trhu, potvrzuje se tím výrazný růst cenové hladiny. Naposledy byly ceny v Rusku takto vysoko v lednu 2016. Robustní nárůst platů zatím na inflaci stačí.

NBR (centrální banka Ruska) cíluje tempo růstu cen 4 %, ale inflace je nyní více než dvojnásobná. To vše za dlouhodobého zpřísňování měnové politiky. Nejvíce šly nahoru ceny potravin a sice o 11,09 %, nezaostalo ani nepotravinářské zboží které zdražilo o 8,73 %.

Na první pohled by se mohlo zdát, že když už ceny rostou všude, Rusku se inflace nevyhne. Ve většině zemí Evropy největší podíl na inflaci mají rostoucí ceny energií a zejména pohonných hmot. Ty však v ruských cenách nehrají zásadní roli. Přestože ceny potravin, které jsou hlavní složkou inflace v Rusku, jdou nahoru bezpochyby také kvůli rostoucím cenám pohonných hmot zdá se, že Rusové čerpají naftu a benzín výrazně levněji než Evropané. Používání cen energií a pohonných hmot jako politické páky je v případě Ruska dlouhodobý problém a čím dříve bohatá a solventní Evropa diverzifikuje energetický mix a přestane být závislá na Rusku, tím lépe. Za inflací v evropských zemích z velké části stojí právě Rusko.

I když prosincová nezaměstnanost v Rusku v prosinci stagnovala na 4,3 %, mnohem zajímavější je vývoj růstu mezd Rusů. Podle nejnovějších čísel za listopad se mzdy reálně posunuly nahoru o 5,4 %, což je výrazně nad očekávání trhů. Nominálně šly platy totiž vzhůru o 12,1 %, takže na pokrytí inflace to bohatě stačí. V listopadu měl průměrný Rus na výplatní pásce 55 639 rublů, tedy 16 970 korun.

Inflace půjde i v Rusku v dalších měsících nahoru, ale nemusí vůbec stoupat tak dramaticky jako například v ČR. Ceny potravin jsou výrazně sezónnější záležitost, než ceny energií a pohonných hmot. Je tedy možné, že tamní ceny půjdou nahoru jen pozvolna a kroky NBR dopadnou na úrodnou půdu. Rusko si nemůže dovolit nekompenzovat inflační talky na platech Rusů, takže i v dalších měsících se dá čekat, že bez ohledu na míru inflace, nominální platy porostou tak rychle, že růst cen pokryjí.