zpět

Prokázání totožnosti: Kdy a komu je třeba předkládat občanský průkaz?

11.4.2024

Občanský průkaz, dříve považovaný za nezbytného společníka v každodenním životě, dnes už není povinnost mít jej stále u sebe. Tento fakt může vést k nedorozuměním ohledně toho, kdy a komu je třeba předkládat svou totožnost a jak to lze provést.

Mnoho lidí si stále myslí, že je nutné nosit u sebe občanský průkaz. To už ale dávno neplatí. Zákon sice ukládá povinnost prokázat svoji totožnost, ale neříká, že to musíme dělat zrovna občanským průkazem.

Kdy a komu musíme ukázat doklad totožnosti?
Doklad totožnosti je třeba ukázat v různých situacích a osobám:
Policejní kontrola: Pokud je požadováno podání vysvětlení, odpovídáte-li popisu hledané osoby, na žádost osoby s právním zájmem, v souvislosti s oznámením trestného činu nebo přestupku, při přítomnosti v blízkosti mimořádné události, vstupu do chráněného objektu a při ochraně bezpečnosti a veřejného pořádku.

Policista vás nemůže legitimovat bezdůvodně. Pokud máte pochybnosti o tom, zda je legitimace oprávněná, můžete se zeptat policisty na důvod. Pokud vám ho odmítne sdělit, můžete si stěžovat na jeho nadřízené.

Cestování: Při cestování vlakem, autobusem nebo letadlem může revizor požadovat doklad totožnosti, pokud se neprokážete platným jízdním dokladem.
Vyzvednutí zásilky: U některých typů zásilek na poště, jako jsou cenné psaní nebo dobírka, může být pro jejich vyzvednutí nutné prokázat totožnost.

Další situace: Ve specifických případech mohou totožnost požadovat i strážci (lesní, myslivecká, rybářská), celníci, notáři, bankovní úředníci, apod.

Odmítnutí prokázání totožnosti
Pokud odmítnete prokázat svoji totožnost v případech, kdy to zákon umožňuje, může vás policista předvést na služebnu.

Prokázání totožnosti bez občanského průkazu: I když u sebe nemáte občanský průkaz, můžete svoji totožnost prokázat jiným dokladem, jako je řidičský průkaz, pas, nebo v specifických případech i služební/studentský průkaz, či prohlášení třetí osoby. Policie je v takovém případě povinna vám poskytnout součinnost k prokázání identity.

Zneužívání pravomoci: Policisté nesmí zneužívat svoji pravomoc a legitimovat osoby bezdůvodně. Důvod legitimace by měl policista sdělit na vyžádání. Pokud je důvodem "odpovídáte popisu hledané osoby", je vhodné požádat o bližší specifikaci. Důvod legitimace musí být vždy konkrétní.

Možnosti prokázání totožnosti

Klasickým způsobem prokázání totožnosti je předložení občanského průkazu obsahujícího základní identifikační údaje. V některých případech může být přijatelný i jiný identifikační doklad, jako je řidičský průkaz, pas nebo cestovní průkaz. S postupující digitalizací se objevují nové možnosti pro prokázání totožnosti. Aplikace jako eDoklady umožňují uchování občanského průkazu přímo v mobilním telefonu, což může být pohodlnější a modernější řešení pro některé situace. Povinnost prokázat svoji totožnost je běžnou součástí života. Aplikace eDoklady vám usnadní prokazování totožnosti a zároveň ochrání vaše data před zneužitím.

Zajímavosti: