zpět

Prodeje aut v Evropě se po 17 měsících propadly

18.1.2024

Když už ani Němci nekupují nová auta, tak kdo? Registrace elektrických aut klesly o 47,6 %. Poprvé po 17 měsících se evropský trh s auty propadl.

V prosinci se registrace nových osobních aut v celé EU propadly o 3,3 % na 867,1 tisíc. Dnešní číslo je o to zajímavější, že v samotném Německu registrace těchto vozů šla meziročně dolů o robustních 23 %.

Nutno dodat, že celkové číslo za EU se porovnávalo se silným prosincem roku 2022, takže svou roli zahrála i vysoká srovnávací základna, ale celkový obrázek poklesu nevyznívá příliš dobře.

Zatímco Německo zaostalo, registrace v EU tentokrát táhly další země jako Francie s růstem o 14,5 % nebo Španělsko, kde šla nová přihlášení nahoru o 10,6 %.

Doslova studenou sprchu zažili prodejci elektromobilů. Jejich registrace v celé EU klesla o 16,9 % na 160,7 tisíc. Tyto vozy tak znamenaly 18,5 % trhu. V samotném Německu šly dolů o 47,6 %.

Trh aut šel dolů také kvůli obecné neochotě, především Němců, utrácet. Spotřeba domácností klesá už řadu měsíců a pokles podnikových objednávek na tom není o moc lépe. Dnešní čísla jsou špatnou zprávou i pro ČR jakožto automobilovou velmoc.