zpět

Proč nárůst počtu zmínek o "Buy the Dip" ukazuje optimismus obchodníků v oblasti kryptoměn?

5.1.2024

Trh s kryptoměnami může být často volatilní a jeho ceny někdy výrazně klesají. Nedávný nárůst počtu zmínek "buy the dip" na sociálních sítích však naznačuje, že obchodníci jsou optimističtější než kdy jindy, pokud jde o potenciál rychlého zotavení trhu.

Podle údajů společnosti Santiment dosáhl počet zmínek o frázi "buy the dip" v sociálních médiích nejvyšší úrovně za posledních 22 měsíců.To naznačuje, že obchodníci aktivně hledají příležitosti, jak využít nižších cen a potenciálně profitovat z oživení trhu.

Tento nárůst optimismu lze přičíst nedávnému poklesu na trhu s kryptoměnami, ke kterému došlo 3. ledna. Obchodníci si začali více uvědomovat potenciální příležitosti, které nižší cenové úrovně představují, což vedlo ke zvýšenému zájmu o nákupy na poklesu.

Tento rostoucí zájem potvrzují i údaje Google Trends, které ukazují konzistentní vzestupnou trajektorii vyhledávání termínu "buy the dip" uživateli od konce listopadu 2023. To naznačuje silnou touhu obchodníků využít tržních trendů a příležitostných cenových propadů.

Pozoruhodné je, že obchodníci na platformách sociálních médií, jako je X (dříve Twitter), byli obzvláště hlasití ohledně svého optimismu. Vlivní analytici vyzývali účastníky trhu, aby "buy the dip" místo hledání důvodů k prodeji, čímž zdůrazňovali převládající náladu mezi obchodníky.

Ačkoli je nárůst zmínek typu "buy the dip" pro obchodníky povzbudivým znamením, je také důležité zachovat opatrnost. V minulosti takové výkyvy někdy předcházely hlubším korekcím cen, jak bylo vidět během býčího období v roce 2021.

Nicméně celkový sentiment na trhu zůstává pozitivní, což dokazuje index strachu a chamtivosti na kryptoměnách, který se v současné době nachází v teritoriu "chamtivosti". Tento index odráží emoce obchodníků a naznačuje, že na trhu stále panuje optimismus ohledně pokračování vzestupného trendu.

Co vyvolalo sentiment "Buy the Dip"?

Nedávný nárůst zmínek "buy the dip" následoval po prudkém poklesu ceny Bitcoinu (BTC) 3. ledna. Cena se propadla o celých 9 % z 45 510 USD na 41 000 USD, čímž dosáhla úrovně naposledy viděné v prosinci 2023 a mezi některými investory vyvolala paniku.

Korekce trhu vedla k likvidaci značného počtu pákových pozic, přičemž během 24 hodin došlo k likvidaci dlouhých pozic v hodnotě více než 700 milionů dolarů. Tento masový výprodej byl z velké části způsoben zprávou platformy digitálních finančních služeb Matrixport.

Společnost Matrixport stáhla svou předchozí prognózu týkající se potenciálního schválení prvních spotových burzovně obchodovaných fondů (ETF) na bitcoin ze strany Komise pro cenné papíry Spojených států. Podle společnosti Matrixport je nepravděpodobné, že by SEC schválila v lednu nějaké spotové bitcoinové ETF, a odkládá takové schválení na pozdější období roku.

Navzdory korekci na trhu Bitcoin vykazuje známky oživení a v současné době se obchoduje za 44 417 USD, což představuje nárůst o 3,8 % za posledních 24 hodin. Dlouhý spodní knot na svíčce z 3. ledna naznačuje, že býci agresivně nakoupili pokles, což podporuje možnost dalšího růstu.

Do budoucna budou obchodníci netrpělivě očekávat rozhodnutí SEC ohledně spotových ETF na bitcoin, protože se očekává, že bude mít významný dopad na celý trh. Uvidíme, jak bude reagovat trh s kryptoměnami a zda bude pokračovat sentiment "buy the dip".

"Buy the dip" naznačuje optimismus obchodníků, je nezbytné přistupovat k trhu obezřetně a před přijetím jakéhokoli investičního rozhodnutí provést důkladný průzkum. Kryptotrhy jsou ze své podstaty volatilní a každý obchodní krok s sebou nese svá rizika.