zpět

Připojení Spojeného království k transpacifickému paktu

14.7.2023

Spojené království se rozhodlo jako první evropská země připojit k dohodě o transpacifickém partnerství (CPTPP), kde se v současné době nachází dalších 11 zemí tvořících 14 % světových příjmů.

A co tedy vlastně CPTPP je? Jedná se o dohodu o volném obchodu, kterou mezi sebou uzavřeli Japonsko, Malajsie, Vietnam, Austrálie, Singapur, Brunej, Nový Zéland, Kanada, Mexiko, Peru a Chile. Původně byla smlouva nazývána jen pod zkratkou TPP a byla podepsána v roce 2016. Mezi signatáře patřili i Spojené státy, které však záhy z dohody odstoupily pod iniciativou Donalda Trumpa v roce 2017. Dohoda pak tedy musela být upravena a oficiálně je v platnosti od roku

Země zahrnuté v této dohodě se zavázaly snížit, či úplně odstranit cla (výjimkou mají pouze některé strategické suroviny jednotlivých států, jako například rýže u Japonska). V dohodě je zahrnuto nejen otevření trhu, ale také uvolnění vízových podmínek pro obchodní cestující. Další oblastí, která je zde zahrnuta, je společné vytváření pravidel a předpisů například pro bezpečnost potravin.

Formálně požádalo Spojené království o vstup 1. února 2021. Vyjednávání pak byla zahájena 2. června 2021 a finální jednání, které se uskutečnilo s Kanadou bylo v březnu tohoto roku.

Dle posledních informací by k podepsání dohody mělo dojít tento měsíc v Aucklandu a Spojené království se tak stane prvním členem, který k dohodě přistoupí od nabití její platnosti. Od BREXITU se jedná o největší obchodní dohodu, co Spojené království uzavřelo a pro zemi nese mnoho výhod. Premiér Rishi Sunak pak prohlásil: “Jsme ve svém srdci otevřená a svobodně obchodující země a tato dohoda demonstruje skutečné ekonomické výhody našich post-brexitových svobod. Jako součást CPTPP je nyní Spojené království na přední pozici v globální ekonomice a chopí se tím příležitostí pro nová pracovní místa, růst a inovace.“

A jaké jsou další důsledky pro Spojené království plynoucí z této dohody? Hlavní výhodou bude fakt, že vývoz Spojeného království do členských zemí nebude ve většině případů podléhat clu, což bude pro stát značná obchodní příležitost. Podle vládních prognostik by se mohlo HDP země zvýšit o 1,8 miliardy liber. Nutno však podotknout, že státy zahrnuté v dohodě jsou od Spojeného království značně geograficky vzdáleny. K tomuto faktu se vyjádřila Britská komise pro obchod a podnikání takto: „Pokud jde o obchod, na vzdálenosti záleží. Nejen, že připojení k tomuto bloku nenahradí obchod, který jsme ztratili s našimi nejbližšími sousedy, ale natahování dodavatelských řetězců je výsměchem našim závazkům v oblasti klimatu a podkopává ekologické a potravinové normy ve Spojeném království.“

S usnadněním exportu pak může Spojené království snadněji budovat kvalitní dodavatelské řetězce s členskými zeměmi. Pro britské firmy zejména v oblasti automobilového a technologického průmyslu to bude také znamenat snadnější import surovin, klíčových pro jejich výrobní procesy. Pro britský průmysl je také klíčové zahrnutí dohody o digitalizaci obchodu, která se týká hlavně snazšího přístupu k informacím a datům a měla by umožnit efektivnější poskytováni služeb.

redaktorka: Elena Salfická

Vystudovala obor Ekonomika a management na Univerzitě Pardubice. Zajímá se o investování a zahraniční politiku. Kromě publikací textů na edevizy.cz působí i jako produktový editor.