zpět

Příchozí data z USA pomáhají dolaru

29.6.2023

Stejně jako každý čtvrtek, tak i dnes byla zveřejněna pravidelná statistika počtu nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti, zároveň dorazil i revidovaný údaj o růstu amerického HDP za první čtvrtletí tohoto roku.

Počet Američanů, kteří v uplynulém týdnu požádali o podporu v nezaměstnanosti, se snížil na 239 tisíc, což je nejprudší pokles od října 2021 a zároveň výrazně pod odhady trhu ve výši 265 tisíc. Silnějšímu dolaru přispěla i revize růstu HDP. Americká ekonomika totiž vykázala v prvním čtvrtletí mnohem silnější růst, než se očekávalo. Druhá revize tak ukázala, že HDP vzrostlo o 2 % oproti původním odhadům ve výši 1,4 %. Oba výsledky bezprostředně po zveřejnění pomáhají dolaru posilovat, na hlavním měnovém páru americká měna posílila z úrovně 1,0940 EURUSD k hladině 1,0870 EURUSD, vůči české koruně se pak kurz pohybuje poblíž 21,80 USDCZK.

Americké měně také pomáhá zvýšené očekávání v rámci dalšího utahování měnové politiky. Guvernér Fedu Jerome Powell včera na ekonomickém sympoziu v portugalské Sintře opět zdůraznil nutnost boje s cenovým růstem a uvedl, že měnová politika může zůstat na restriktivní úrovni delší dobu, než se očekává. Powell pak během diskuzního panelu naznačil, že je připraven prosadit další zpřísnění měnových podmínek, pokud to bude potřeba.