zpět

Přichází týden centrálních bank

2.5.2023

První májový pracovní týden je sice kratší, ale o to více je nabitý ekonomickými událostmi. Čeká nás totiž zasedání ČNB, ECB i Fedu. A všechna zasedání bude zajímavé sledovat.

ČNB

Česká centrální banka zasedá ve středu 3.5., výsledek rozhodnutí bude znám ve 14:30 a tisková konference bude následovat v 15:45.

Od českých centrálních bankéřů se změna sazeb nečeká a ty pravděpodobně zůstanou beze změny na 7,0 %. I když alespoň symbolické zvýšení sazeb po téměř roční pauze by mohlo vyslat signál na trh, že to ČNB se snižováním inflace myslí vážně. Často opakovaným argumentem pro další možné zvýšení sazeb byla mzdově inflační spirála. Sice ještě nemáme data o vývoji mezd za první čtvrtletí, ale u mnoha firem to vypadá (např. Škoda Auto), že mzdový růst zůstane svižný s proinflačním efektem. Navíc pokud zvýší sazby ECB i Fed, dále se sníží úrokový diferenciál vůči koruně, což může přinést tlak na korunu, jejíž oslabení by opět bylo proinflačním faktorem. Korunu totiž ve velkém drží zahraniční spekulanti, kteří využívají právě velkého úrokového diferenciálu.

I přes výše zmíněné ale sazby ČNB pravděpodobně ponechá beze změny, kde ale zřejmě zůstanou buď téměř do konce roku nebo až do začátku roku 2024. Současně bude představena i nová prognóza, takže zajímavé zasedání to bude i bez zvýšení sazeb.

Fed

Fed zasedá ve středu 3.5., výsledek zasedání se dozvíme ve 20:00 našeho času a o půl hodiny později následuje tisková konference.

Od Fedu se čeká další zvýšení sazeb o 25 bodů do pásma 5,0 – 5,25 % (aktuálně s téměř 95% pravděpodobností). Tím se ale zřejmě zakončí cyklus zvyšování dolarových sazeb. Inflace v březnu zpomalila na 5,0 %. Trh práce zatím překvapoval spíše dobrými čísly a americké ekonomice se celkem dařilo. Na druhé straně se objevují problémy v tamním bankovním sektoru, zhoršují se i některé předstihové indikátory. Další pokles inflace a vyhlídky na zhoršení situace v americké ekonomice v příštím roce mohou Fed přimět již na konci tohoto roku opět snižovat úrokové sazby.

ECB

Evropská centrální banka zasedá ve čtvrtek 4.5., výsledek rozhodnutí bude znám ve 14:15.

U centrálních bankéřů z ECB se sice zvýšení sazeb očekává, ale není jisté, zda zvýší sazby o 25 bodů (základní sazba na 3,75 %) nebo o 50 bodů, jako na minulém zasedání (základní sazba na 4,0 %).

Inflace v eurozóně sice zpomaluje, v březnu zpomalila na 6,9 %, ale jádrová inflace (bez cen energií a potravin) naopak dosáhla nového rekordu ve výši 5,7 %. Jádrovou inflaci táhne vzhůru relativně rychlý růst mezd na utaženém trhu práce.

HDP v prvním čtvrtletí v eurozóně jen nepatrně vzrostl o 0,1 % po předchozí stagnaci, eurozóna se tak těsně vyhnula recesi. Další čtvrtletí by již měla přinést vyšší růst.

Sazby v eurozóně se již blíží svému vrcholu kolem úrovně 4,0 %, kde pravděpodobně zůstanou do konce letošního roku.