zpět

Přetlačovaná na 25,00 EURCZK pokračuje

6.2.2024

Česká koruna před čtvrtečním zasedáním ČNB oslabuje a silný americký dolar jí v tomto ohledu vůbec nepomáhá. Britská libra těží z trvajících patnáctiletých maxim na úrokových sazbách.

Pondělní obchodování se neslo ve znamení zajímavé volatility, když byla naše domácí měna nucená podívat se na hodnotu 25,02 EURCZK. Následně se jí sice podařilo uniknout zpátky pod magickou pětadvacetikorunovou hranici, i tak ale koruna oslabila na 24,96 EURCZK. A vzhledem ke spekulacím před zasedáním ČNB a silnému dolaru se dnes dá očekávat nová přestřelka kolem hodnoty 25,00 EURCZK. Vůči polskému zlotému naše domácí měna nejprve „aspirovala“ na podobný scénář jako vůči euru, pak ale zlotý oslabil a den zakončil na 5,75 PLNCZK. Maďarský forint ztrácel průběžně celé pondělí a česká koruna vůči němu posílila nakonec na 15,47 CZKHUF. Kurz forintu by podobně jako kurz české koruny mohl ve druhé polovině roku předvést silnější výkony než nyní, jeho specifikem ale je politický boj Orbána s EU. Tato politická nejistota už letos maďarskou měnu stihla oslabit, což naštěstí pro forint tentokrát zahladila měnová politika tamní centrální banky. Pro dnešní den očekáváme na české koruně pohyb v pásmu 24,95 – 25,05 EURCZK.

Hlavní měnový pár se nesl v duchu ambiciózního amerického dolaru, který pondělní seanci zakončil na 1,073 EURUSD, čímž opět prodloužil a potvrdil tento měsíc a půl trvající trend. Podobně dlouho „drtí“ dolar také českou korunu. Ta za včerejšek ztratila vůči americké měně více než desetník, když se na konci dne pohybovala kolem hranice 23,25 USDCZK. Dolar těží aktuálně zejména z víkendového vyjádření šéfa Fedu Powella o vizi pomalejšího poklesu sazeb na dolaru, než jaká jsou nyní očekávání trhu. Velký vliv mají dále i silná makrodata z USA za poslední týdny.

Více k očekávaným událostem ZDE