zpět

Právní bitva mezi Ripple Labs a SEC

26.3.2024

Současný právní spor mezi společností Ripple Labs a Komisí pro cenné papíry a burzy (SEC) Spojených států má dalekosáhlé dopady na regulaci kryptoměn v USA. Navrhovaná pokuta ve výši 1,95 miliardy dolarů přitahuje pozornost celého průmyslu a klade důležité otázky ohledně klasifikace digitálních aktiv a regulace kryptoměn v obecném smyslu.

Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) Spojených států požádala newyorského soudce, aby uvalil pokutu ve výši 1,95 miliardy dolarů na společnost Ripple Labs. V žalobě se SEC snaží upozornit soud, jak snadno mohou aktéři, zejména v oblasti kryptoměn, dnes provádět stejný typ jednání jako Ripple.

Podle soudních dokumentů požádala Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) Spojených států soudce v New Yorku, aby uvalil téměř 2 miliardy dolarů pokuty na společnost Ripple Labs.

Stuart Alderoty, hlavní právník Ripple Labs, v pondělí oznámil na sociálních médiích, že SEC požaduje takovou pokutu, a že redigované verze soudních dokumentů budou zveřejněny do 26. března.

Podle návrhu SEC by soud měl nařídit společnosti Ripple Labs zaplatit 876 milionů dolarů jako vrácení zisku, 198 milionů dolarů jako úroky před soudním rozhodnutím a pokutu ve výši 876 milionů dolarů, což činí celkově 1,95 miliardy dolarů.

Spor začal v prosinci 2020, kdy SEC podala žalobu proti společnosti Ripple Labs a jejím výkonným pracovníkům, tvrdíc, že porušili federální zákony o cenných papírech prodejem XRP jak institucionálním, tak maloobchodním zákazníkům. Minulý červenec soudce z New Yorku Analisa Torresová rozhodla, že prodej XRP na burzách a pomocí algoritmů neporušuje americké zákony, pouze institucionální prodeje XRP od Ripple.

"SEC žádá soud, aby vzal v úvahu, jak snadno se aktéři, zejména v oblasti kryptoměn, mohou dnes dopouštět stejného typu jednání jako Ripple, a poslal silnou zprávu, že takové zneužití nebude tolerováno," uvádí se v žalobě.

Alderoty kritizoval SEC a napsal, že společnost do měsíce podá svou odpověď na návrh SEC. Podání SEC uvedlo: "Odpověď žalovaného musí být podána nejpozději do 22. dubna 2024."

Společnost Ripple Labs vehementně odmítla obvinění SEC a argumentovala, že XRP by neměl být klasifikován jako cenný papír a že společnost se nepodílela na žádném nezákonném jednání. Výsledek této právní bitvy má významné důsledky nejen pro společnost Ripple Labs, ale i pro širší průmysl s kryptoměnami. Pokud bude navrhovaná pokuta SEC potvrzena, mohla by stanovit precedens pro to, jak regulační orgány vidí a regulují digitální aktiva, což by mohlo ovlivnit jejich přijetí a tržní dynamiku.

Kromě toho dlouhotrvající právní spor mezi společností Ripple Labs a SEC zdůrazňuje stále trvající nejistotu ohledně regulačního rámce pro kryptoměny ve

Spojených státech. Zatímco některé jasnosti byly poskytnuty prostřednictvím různých soudních rozhodnutí a prohlášení regulačních orgánů, zůstávají významné otázky ohledně klasifikace, zdanění a dohledu nad digitálními aktivy. Tyto nejistoty představují výzvy jak pro účastníky průmyslu, tak pro regulátory, kteří hledají rovnováhu mezi podporou inovace a ochranou investorů.

Bez ohledu na konečný výsledek tohoto případu slouží jako připomínka o neustále se měnící povaze kryptoměnového prostředí a potřebě regulačních rámů, které se mohou přizpůsobit technologickému pokroku a zároveň zajistit integritu trhu a ochranu investorů. Zatímco zúčastnění čekají na vyřešení této významné právní bitvy, zůstává otázkou, jak budou regulační orgány navigovat složitým spojením inovace, financí a regulace v digitální éře.