zpět

Pozor na skandinávské měny

13.7.2023

Pokud se letos chystáte do některé ze skandinávských zemí a jste zvyklí platit hotově, mohou vás letos potkat komplikace. A to již před odjezdem. Ve většině českých bank totiž norské, švédské ani dánské koruny už v hotovosti neseženete. A opačně - při návratu s hotovostí v kapse je budete mít problém vyměnit zpět na české koruny.

Důvodem je to, že tamní komerční banky omezují přijímání hotovosti od zahraničních bank kvůli stále se zpřísňujícím pravidlům v oblasti praní špinavých peněz. Argumentují tím, že nemají jistotu, že by v takových případech byly schopny splnit pravidla AML (Anti Money Laundering).

V některých českých směnárnách sice stále skandinávské měny směnit lze, ovšem výše zmíněné komplikace jsou pak započítané v nevýhodném kurzu.

Naštěstí zrovna ve Skandinávských zemích není vůbec nikde problém zaplatit kartou či jiným elektronickým způsobem. Je to spíše naopak – v mnoha obchodech neberou hotovost. Drtivá většina plateb probíhá bezhotovostně, někteří mladí Skandinávci ani nevědí, jak hotovost vypadá.

Takže pokud jste zvyklí platit hotově a cestujete do Skandinávie, letos na hotovost zapomeňte.