zpět

Powell naladil jestřábí notu

29.6.2023

Guvernér Fedu Jerome Powell na včerejším závěrečném dni ekonomického sympozia ECB v portugalské Sintře vyslal trhům další jestřábí signál, americký dolar tak v souhrnu vykompenzoval ztráty z úvodu týdne.

Česká koruna během středeční seance ztrácela, z ranních hodnot okolo 23,63 EURCZK oslabila naše domácí měna až nad úroveň 23,70 EURCZK. Oslabení se nevyhnuly ani další měny středoevropského regionu, středeční obchodování se ztrátou uzavíral i maďarský forint a polský zlotý. Domácí makroekonomický kalendář je stejně jako včera, i dnes prázdný, pozornost trhů tak bude směřovat ke statistice spotřebitelské inflace z Německa, později odpoledne pak dorazí várka dat ze Spojených států.

Včera pokračoval program na výročním ekonomickém sympoziu ECB v portugalské Sintře, kde guvernér Fedu Jerome Powell opět zdůraznil nutnost boje s cenovým růstem a uvedl, že měnová politika může zůstat na restriktivní úrovni delší dobu, než se očekává. Šéf americké centrální banky na sympoziu zopakoval jestřábí postoj, který bankovní rada zaujala na červnovém zasedání, během kterého se zvýšily sázky na další růst sazeb do konce letošního roku. Obavy o dostatečnosti restriktivní měnové politiky Fedu pomohly dolaru vykompenzovat ztráty z úvodu týdne, americká měna tak posílila zpět pod úroveň 1,0900 EURUSD. Vůči české koruně pak dolar posílil nad hladinu 21,70 USDCZK.

Více k očekávaným událostem ZDE