zpět

Postaví fešák Rishi britskou libru do latě?

25.10.2022

Euro před zasedáním ECB posiluje, koruna tentokrát také. Nový britský premiér je opět divoká karta s otazníky hned od začátku.

Ve čtvrtek pravděpodobně Evropská centrální banka zvýší úrokové sazby o 75 bazických bodů, což bylo vidět na pondělním posilování jednotné evropské měny. Polský zlotý včera oslabil z ranních 4,77 EURPLN o jednu, místy i dvě setiny. Maďarský forint se propadl z ranních 409 EURHUF na 412 EURHUF, a to ještě zvrátil moment, kdy na tom byl během dopoledne i hůř. Českou korunu před stejným oslabováním v pondělí chránily minimálně jestřábí poznámky členů bankovní rady ČNB Mory a Dědka. Trhy sice i nadále počítají, že rada na svém zasedání příští týden s úrokovými sazbami hýbat nebude, ale malá nejistota zde po vyjádření obou pánů existuje. Koruna tak během včerejška se dostávala ve vlnách víc a víc pod hranici 24,50 EURCZK. Na konci pondělní seance oscilovala mezi 24,46 – 24,47 EURCZK. Kromě faktoru ČNB však mnoho signálů, které by nahrávaly silné koruně, nenajdeme. Domácí ekonomika je v čím dál horší kondici a i před ČR jako strašák stojí varovné příznaky určité recese. A hned vedle u německých sousedů, kteří jsou pro naši ekonomiku velmi určující, je hrozící recese také stále aktuální. Pro dnešek očekáváme, že se česká koruna bude pohybovat v pásmu 24,43 – 24,53 EURCZK.

Pro britskou libru přineslo pondělí pozitivní zprávu, když bylo oznámeno, že novým britským premiérem se má stát „nejvíce sexy britský poslanec“ Rishi Sunak. Konzervativec, kterého vytáhl do pozice ministra financí bývalý premiér Boris Johnson, sice získal minimální potřebný počet 100 poslaneckých hlasů, ale ještě se musí utkat s úkolem, aby spolustraníky přesvědčil, že je opravdu jejich lídrem, za kterým bude tato frakce pevně stát. Stále totiž nezveřejnil žádný svůj přesný premiérský program. Pouze proklamoval cíl sjednotit zemi k překonání tíživé ekonomické situace. Kromě toho je pak také tlak na vyhlášení nových voleb, protože rychlost Sunakova dosazení se nelíbí jak parlamentní opozici, tak i části konzervativních poslanců. I tyto rozpory se odrazily v pondělním vývoji na britské libře, která sice raketově posílila vůči americkému dolaru a o něco méně dramaticky vůči euru, během pokračujícího odpoledne ale nabyté zisky záhy odevzdala. Britská libra je proti dolaru stále na rekordně slabých hodnotách, které „zažila“ naposledy v 80. letech 20. století.

Proti dolaru se euro včera nepodívalo pod hranici 0,98 EURUSD. Evropská jednotná měna i zde vykazovala posilující tendence, které mohou souviset s blížícím se zasedáním ECB.

Více k očekávaným událostem ZDE