zpět

Poslední banka v České republice skončí s úročením běžných účtů

18.10.2023

Úročení zůstatků na běžných účtech není v České republice dlouhodobě obvyklé. V posledních letech od toho postupně odstoupily téměř všechny banky, u kterých mohou čeští spotřebitelé či firmy mít účty. Dlouhou dobu mezi nimi zůstávala jediná. Šlo o Max banku, která však před pár dny oznámila, že i ona se zhodnocováním zůstatků na běžných účtech skončí.

Stane se tak již 9. ledna příštího roku, a to i přesto, že ještě koncem letošního srpna nabízela svým klientům zúročení zůstatků na běžných účtech o 4,61 % za rok. Během září ale toto zhodnocení spadlo na půlprocentní úroveň a v lednu klesne na úplnou nulu.

Max banka úročila vklady u svých účtů s označením Neo. Dlouhodobě šlo o krále mezi běžnými účty, který dokázal do struktur této banky nalákat spousty klientů. Max banka (bývalá Expobank) dlouhodobě slušně zhodnocuje i své spořící účty, které zároveň nemají žádná významně přísná omezení. Zůstatek se úročí automaticky, a to dokonce bez daného stropu či dalších podmínek. Ani to není pro české prostředí typické.

Kromě Max banky se na úročení vkladů na běžných účtech dlouho zaměřovala také Hello bank. Šlo o jednoprocentní zúročení za rok s limitem do 100 tisíc korun. Její vedení ale už před časem oznámilo, že se z českého trhu stáhne. V průběhu letošního září začala banka svým klientům posílat výpovědi a nadále bude poskytovat platební účty i spotřebitelské úvěry jen do konce letošního listopadu.

Hello bank v Česku působí jako pobočka francouzské společnosti BNP Paribas Personal Finance. Její vedení oznámilo svůj záměr, který se týká opuštění českého prostředí, už během letošního dubna. V tento okamžik zároveň přestala přibírat nové klienty a zaměřovala se pouze na obsluhu těch stávajících.

Všechny ostatní banky zůstatky na běžných účtech svých klientů v České republice neúročí. Někteří klienti však mohou výjimečně dosahovat na symbolické zhodnocení ve výši 0,01 %. Týká se to ale zejména letitých klientů, kterým se podařilo sjednat účty za dříve platných podmínek. Zároveň ale platí, že takové zhodnocení je opravdu zanedbatelné a na vklady nemá v podstatě žádný vliv.

Stává se tedy zaběhnutou praxí, že čeští střadatelé musí pro získání alespoň mírného úrokového zhodnocení přesouvat své prostředky na spořící účty. Právě s tímto konceptem chce nadále pokračovat i zmíněná Max banka, která ve svých podmínkách uvádí, že svým klientům zhodnocuje vklady o 6,01 procenta rok. Ani zde nejsou stanoveny žádné stropy či jiné podmínky.

Je každopádně zřejmé, že ve chvíli, kdy se začnou snižovat úrokové sazby České národní banky, půjdou úrokové sazby u všech dostupných spořících účtů napříč trhem směrem dolů. Tento okamžik navíc může přijít i poměrně rychle. Inflaci se totiž daří pomalu krotit a centrální bankéři tak už na svém nejbližším listopadovém zasedání mohou úrokové míry snížit. Záležet ale bude mimo jiné na tom, jak budou trhy po celém světě reagovat mimo jiné na konflikt v Izraeli či na stále probíhající válku na Ukrajině. Zejména případná rostoucí cena ropy či zemního plynu může tyto plány na brzké snižování úrokových sazeb v České republice zhatit.