zpět

Pošle dnes opět Polsko korunu dolů?

4.10.2023

Americký Fed včera ponecháním sazeb beze změny nepřekvapil. Celkově ale závěr ze zasedání vyznívá jestřábím dojmem, takže případné zvýšení sazeb na některém z příštích zasedání se nedá vyloučit.

V rámci regionu bude dnes pozornost směřovat k Polsku a zasedání tamní centrální banky. Ta na posledním zasedání překvapivě snížila úrokové sazby z 6,75 na 6,0 %. Polští centrální bankéři to sice zdůvodňovali zhoršením vnějších ekonomických podmínek (Německo, Čína), ale pravým důvodem zřejmě budou blížící se volby v Polsku. Ty se konají až 15. října, stále je tedy před volbami a trhy spekulují o kolik dnes sazby půjdou dolů. Spekuluje se o 25 -50 bodech, ale nedá se vyloučit ani varianta, že nakonec sazby zůstanou beze změny.

Po minulém snížení sazeb kromě polského zlotého ztrácela i koruna. Podobný scénář lze očekávat i dnes – pokud dojde k výraznějšímu snížení sazeb v Polsku, koruně by to přineslo další ztráty. Ta ostatně již dnes ráno preventivně ztrácí na 24,58 EURCZK, zatímco včera se pohybovala kolem 24,50 EURCZK.

Koruna zůstává slabší i vůči americkému dolaru, vůči kterému se dostává k hladině 23,50 USDCZK, zatímco eurodolar míří k úrovni 1,0450 EURUSD. Eurodolar včera podpořily i některé výroky z Fedu. Podle některých představitelů zřejmě dolarové sazby budou muset zůstat na vyšší úrovni po delší dobu a nedá se vyloučit jejich další zvýšení.

Více k očekávaným událostem ZDE