zpět

Pondělní obchodování byla jedna velká nuda

20.2.2024

Pondělní obchodování bylo ovlivněno chybějícími důležitými makrodaty a státním svátkem v USA. Česká koruna i v tak minimálně zajímavém dni na devizových trzích "dokázala" oslabit všude, kde se dalo a nepomohl jí v tom ani pokus o jestřábí signál z ČNB.

Pondělní obchodování nepřineslo žádné zajímavé dění na poli devizových obchodů, přesto česká koruna na všech frontách mírně ztrácela. Nic na tom nezměnil ani pokus o jestřábí komentář viceguvernérky ČNB Evy Zamrazilové. Proti euru zakončovala česká měna seanci na 25,48 EURCZK, což byl jen nepatrně slabší kurz oproti výchozí ranní pozici. Nadále se tak drží na nejslabší hodnotě od října roku 2021. Polský zlotý vůči české koruně včera posílil na 5,88 PLNCZK a koruna je na tomto měnovém páru aktuálně nejslabší dokonce od října 2020. Český lev neměl dost sil na zisky ani vůči maďarskému forintu, který posílil na 15,25 CZKHUF a který tak již atakuje hodnoty z března 2022. Forint v rámci středoevropských měn předbíhá českou korunu alespoň v dlouhodobé slabosti vůči euru, proti kterému zaujímá postupem času stále slabší a slabší hodnoty. Naopak polský zlotý je ve vztahu k jednotné evropské měně dlouhodobě úspěšným hráčem a stojí na opačné straně spektra, čímž dostává své aktuální pověsti tahouna středoevropských měn. Pro úterní obchodování očekáváme pohyb české koruny v rozmezí 25,46 – 25,52 EURCZK.

Minimální pohyby přinesl včera i hlavní měnový pár, Spojené státy americké včera totiž žily státním svátkem. Dolar opravdu jen nepatrně posílil na 1,077 EURUSD a setrvává tak nadále v pásmu loňského průměru. Od konce roku 2022 se eurodolar „převaluje“ ve velmi podobných vlnách nahoru a dolů a výraznější extrémy se mu stále vyhýbají. Česká koruna pak včera dolaru oslabila na 23,66 USDCZK, což je od října 2022 nejslabší výkon a hlavně už to bude brzy rok, co česká koruna i přes občasné pokusy o protiútok vytrvale oslabuje proti americké měně. A z tohoto pohledu není hranice 24,00 USDCZK již tak nedosažitelným bodem.

Více k očekávaným událostem ZDE