zpět

Pondělní jednání o americkém dluhovém stropu nepřineslo dohodu, dolar oslabuje

23.5.2023

Česká koruna dostala mírné impulzy pro umazání ztrát. Polský zlotý pokračuje v krasojízdě a nechává za sebou zbylé měny regionu. Jednání o dluhovém stropu v USA pokračují, dolaru tato nepříjemná situace "podkopává nohy". Eurodolar pod vlivem geopolitického dění o něco výše, než se očekávalo.

Česká koruna během pondělní seance zkorigovala páteční ztráty, když se jí povedlo uchytit kolem hranice 23,70 EURCZK. Z části se tak stalo pod vlivem vyjádření viceguvernéra ČNB J. Fraita o velkém zvažování hlasovat pro zvýšení úrokových sazeb na posledním zasedání, z části pak kvůli oslabení amerického dolaru. Investoři na české koruně aktuálně očekávají ponechání úrokových sazeb na vyšší úrovni delší dobu, než předpokládá oficiální prognóza ČNB. Výrazněji než koruna posílily vůči jednotné evropské měně zbylé měny středoevropského regionu. Maďarský forint se dostal na 374 EURHUF, polský zlotý pak z ranních 4,54 EURPLN během pondělí „vyčaroval“ dokonce 4,50 EURPLN. Polský zlotý nadále posiluje průběžně proti euru i proti jiným středoevropským měnám a opírá se v tomto progresu o dlouhodobě se zvyšující polský export. Právě zahraniční obchod našich severních sousedů je příčinou extrémně silného hospodářského růstu Polska, které se vymyká dění v regionu (ekonomiky ČR, Maďarsko i Německo za sebou mají výraznou stagnaci nebo i pokles). Na české koruně dnes očekáváme pohyb v pásmu 23,68 – 23,75 EURCZK.

Eurodolar včera osciloval v pásmu 1,079 – 1,082 EURUSD, dolar ale průběžně mírně ztrácel. Euru se ho podařilo přetlačit díky dalšímu nezdaru jednání o navýšení amerického dluhového stropu (pondělní schůzka prezidenta Bidena a republikánského předsedy Sněmovny reprezentantů McCarthyho nepřinesla dohodu), vyznění pátečního projevu šéfa Fedu Powella (naznačil preferenci pomalejšího zvyšování úrokových sazeb) i pod vlivem výsledku řeckých voleb, kde současný řecký premiér usiluje o další kolo voleb s cílem vytvořit jednobarevnou pravicovou vládu. Menší zisky proti dolaru tak včera přinesla geopolitická situace i české koruně. Ta zakončila den na 21,92 USDCZK.

Více k očekávaným událostem ZDE