zpět

Pondělí ve znamení státních svátků a víkendového krveprolití

10.10.2023

Česká koruna si včera polepšila, stejně na tom byl i polský zlotý. Hlavní měnový pár byl v režii státního svátku v USA poměrně poklidný. Britská libra má za sebou nejhorší měsíc za poslední rok a ztráty budou asi nadále pokračovat. Ruský rubl vytěžil z vysokého nárůstu cen ropy po víkendovém krveprolití a jeho aktuálních dopadech.

Pondělí koruně svědčilo. Na výsledku se podepsal státní svátek v USA (a také státní svátky v Asii), který zřejmě utlumil dopad ozbrojeného konfliktu mezi Izraelem a hnutím Hamás na finanční trhy. Naše domácí měna se dostala na úroveň 24,45 EURCZK, kde se drží i nyní. Na měnovém páru s forintem, který včera mírně utrpěl vůči euru, si koruna také „vybrala zisk“ a denní obchodování zakončila na 15,88 EURHUF. Vůči zlotému to vypadalo také velmi slibně, naše domácí měna ale nakonec o své úspěchy přišla a opět osciluje kolem 5,35 PLNCZK. Polský zlotý si včera stejně jako naše koruna dokázal „ukrojit“ vůči jednotné evropské měně. Na české koruně, která by měla i v dalších týdnech a měsících zůstávat pod tlakem a ve slabších pozicích, pro dnešek očekáváme pohyb v pásmu 24,40 – 24,50 EURCZK.

Hlavní měnový pár s ohledem na vývoj kurzu do dnešního rána ve finále žádné výrazné změny v poměru sil nepřinesl a pohybuje se v blízkosti hranice 1,055 EURUSD. Na české koruně už byl vývoj poněkud zajímavější, nejprve do konce denní seance došlo k mírnému posílení koruny, do dnešního rána pak trend ještě zesílil a nyní jsme na 23,14 USDCZK.

Více k očekávaným událostem ZDE