zpět

Polská centrální banka také zvyšuje sazby

9.12.2021

K nejzajímavějším datům v současné době patří zprávy o inflaci a reakci centrálních bank. Vysokou inflaci včera potvrdila data z Maďarska a z Polska pak přišla očekávaná zpráva o zvýšení úrokových sazeb. U nás si na zprávu o inflaci počkáme do zítra, koruna tak zatím zůstává v klidu.

Polská centrální banka včera pokračovala ve svém boji s inflací a dle očekávání zvýšila základní úrokovou sazbu o 50 bodů, na 1,75 %. Inflace roste i v Maďarsku, včerejší data ukázala na listopadový nárůst na 7,4 % meziročně. Na podobné zprávy z domova si musíme počkat – data o inflaci budou zveřejněna zítra (a ukáží na další nárůst), reakci centrální banky pak uvidíme v týdnu před Vánocemi. Koruna tak zatím zůstává v klidu kolem 25,45 EURCZK.

Včerejší zpráva o dalším poklesu nezaměstnanosti na 3,3 % s korunou nezahýbala. V listopadu bychom přitom měli vidět sezónní nárůst nezaměstnanosti.

Vůči americkému dolaru si mírně polepšuje a k dnešnímu ránu se dostává na 25,46 USDCZK.

Pozitivní zprávou pro trhy bylo včera prohlášení firem Pfizer a BioNTech o tom, že třetí dávka vakcíny zvyšuje výrazně ochranu před variantou viru Omikron. To by se na trzích mělo pozitivně promítnout i dnes, což ostatně již dnes ráno vidíme – akcie se vydávají vzhůru, mírně posiluje i koruna.

Z domova

Z domova nás dnes žádná data nečekají, o to zajímavější ale bude zítřek a data o inflaci.

Z Evropy

Ani evropský kalendář není dnes nijak bohatý, krom dat o nemeckém zahraničním obchodu nenabízí nic.

Z USA

Z USA přijde tradiční čtvrteční zpráva o nových žádostech o podporu v nezaměstnanosti.