zpět

Polská centrální banka již nepovažuje inflaci za dočasnou

3.12.2021

Euro posílilo společně s dalšími středoevropskými měnami. Dnes nás čeká tradiční NFP report.

Čtvrtek přinesl zisky regionálním měnám. Největší impuls k posílení dostal polský zlotý, který vůči euru zpevnil až k říjnovým hodnotám 4,600 EURPLN. Stalo se tak zejména díky výroku guvernéra polské centrální banky Glapinského, který prohlásil, že již nepovažuje současné inflační tlaky za dočasné. Vzhledem k tomu, že v Polsku roste inflace zdaleka nejrychleji, můžeme tak očekávat změnu rétoriky na příštím zasedání polské centrální banky, které se koná už 8. prosince. Posiloval také maďarský forint, zejména kvůli očekávání dalšího zpřísňování měnové politiky. Své zisky si připsalo také euro, které těžilo z výsledků cen průmyslových výrobců, které v meziročním vyjádření překonaly hodnotu 20%.

Koruna se během včerejšího dne obchodovala bez větších výkyvů, vůči společné evropské měně se pohybovala mezi hodnotami 25,40 až 25,50 EURCZK. Na dolaru bylo kurzové rozpětí o něco širší, ovšem své zisky koruna moc dlouho neudržela a aktuálně se dolar obchoduje za 22,55 USDCZK. Dnešek nabídne kurzotvorná data především z amerického trhu práce. Dle prognóz analytiků by nezaměstnanost ve Spojených státech měla opět klesnout, což by mohlo přiblížit FED k dalšímu utahování měnové politiky. Aktuálně se dolar obchoduje v rozmezí 1,1300 až 1,1283 EURUSD.

Z domova
Údaje maloobchodních prodejů dnes zveřejní Polsko a Maďarsko.

Z Evropy

Výsledky indexu nákupních manažerů (PMI) z oblasti služeb dnes dorazí z Německa, Spojeného království a EU. V rámci eurozóny se dočkáme i dat maloobchodních prodejů. Se svým projevem vystoupí také prezidentka ECB Christine Lagarde.

Z USA
S kurzem dolaru bude mít v odpoledních hodinách potenciál zahýbat tradiční report nových pracovních míst mimo zemědělský sektor (NFP). Dalšími údaji zpoza oceánu budou výsledky indexů nákupních manažerů ISM a Markit nebo průmyslové objednávky za měsíc listopad.