zpět

Pokles obav z omikronu vrací korunu ke 25,50 EURCZK

1.12.2021

Zatímco konec minulého týdne přinesl na trhy paniku z nové mutace koronaviru, tento týden se obavy mírní, což vrací korunu k silnějším úrovním. Naopak pozornost na sebe opět u nás i ve světě poutá inflace, která bude mít za následek utahování měnové politiky nejen v ČR.

Koruna včera dále korigovala ztráty, které utrpěla na konci minulého týdne. Kurz se tak dostal ke 25,55 EURCZK, dnes ráno se dokonce podíval pod 25,50 EURCZK. Ještě výraznější zisky si připsala vůči americkému dolaru, kde se dostává na 25,55 USDCZK.

Páteční panika z omikron mutace koronaviru se zklidnila a podle některých informací by dokonce mohla být i nadějí na ukončení pandemie (pokud by znamenala mírný průběh nemoci a přitom se rychle šířila).

K tomu se přidala i některá lepší data. HDP v ČR ve třetím čtvrtletí podle zpřesněného odhadu rostl o něco rychleji, než ukázal první odhad (nakonec tedy +3,1 % meziročně). Polská inflace v listopadu dosáhla 7,7 %, což bude zřejmě znamenat rychlé zvyšování sazeb i v Polsku, a to podpořilo polský zlotý.

Inflace trápí ale i eurozónu, včerejší data ukázala na její nárůst na 4,9 % meziročně, více než trh čekal. Že bude inflace dlouhodobějším problémem naznačil včera i šéf FEDu Powel, podle kterého je na čase u slova inflace vypustit dodatek „dočasná“.

Z domova
Z domova již byl dnes zveřejněn index nákupních manažerů za listopad (PMI), který vzrostl na 57,1 %, nad očekávání trhu.

Z Evropy
Také z eurozóny dnes bude zveřejněn listopadový PMI index.

Z USA
Z USA dnes bude zveřejněn především ADP report z trhu práce, který naznačí jak dopadnou páteční oficiální data o nezaměstnanosti. Vedle toho bude zveřejněn i PMI a ISM index z průmyslu.