zpět

Pohled na metaverze inovace v indické infrastruktuře

21.2.2024

Mumbai, finanční hlavní město Indie, spustilo metaverzní iniciativu s cílem představit a ukázat infrastrukturní vývoj města.

Nově spuštěná iniciativa Mumbai Metropolis Metaverse nabízí 3D a virtuální realitní zážitky z probíhajících a budoucích projektů v jednom z nejlidnatějších indických měst.

Tento projekt, zaměřený na poskytnutí virtuální prohlídky infrastrukturního pokroku města, včetně nově otevřených silnic, které překonávají Arabské moře s cílem snížit dopravní zácpy, zlepšit konektivitu a podporovat čistší vzduch, je veden jako metaverzní prvek, který představuje podzemní a podmořské tunely s cílem usnadnit cestování v rámci města.

Dne 19. února představil náměstek ministra Maharashtra, Devendra Fadnavis, metaverzní projekt prostřednictvím sociální mediální platformy X s pozvánkou globálním uživatelům k prozkoumání transformace Mumbaje. Platforma je přístupná prostřednictvím svých webových stránek a ke stažení ve formě aplikací na obchodech Google a Apple s cílem umožnit obyvatelům virtuálně sledovat průběh významných megaprojektů, které ovlivňují jejich každodenní život.

Fadnavis zdůraznil svůj závazek překonat efektivitu dopravy měst jako Bengalúru, Dillí a Čennaj v příštích pěti letech s cílem umožnit cestování po celém městě do 60 minut. Metaverzní aplikace představená v Mumbaji má za cíl prezentovat tyto pokroky uživatelům způsobem zapojivým a interaktivním způsobem.

Očekává se, že metaverze se zaměří na 12 klíčových projektů, včetně koridoru vysokorychlostního vlaku Mumbai-Ahmedabad a městského metra v Mumbaji, což značí klíčový posun směrem k předefinování městského prostředí Mumbaje.

Indie není cizincem v krajině metaverze, kde inovace v soukromém sektoru posouvají hranice virtuální angažovanosti. Vedoucí automobilový výrobce Maruti Suzuki India Limited představil ArenaVerse, metaverzní platformu pro svou síť showroomů Arena, umožňující uživatelům interakci s vozidly Maruti Suzuki v virtuálním prostředí pro dynamický a pohlcující zákaznický zážitek.

Dále sociální platforma Taki, poháněná tokeny Web3, vstoupila do své beta fáze, slibuje odměňovat tvůrce obsahu a uživatele za jejich angažovanost na platformě prostřednictvím tokenů $TAKI.

Mezitím indická centrální banka zkoumá offline funkce pro svoji digitální měnu centrální banky (CBDC), digitální rupii, aby usnadnila transakce v oblastech s omezeným připojením k internetu. Tento krok, oznámený během přezkumu Výboru pro měnovou politiku 8. února, zdůrazňuje závazek RBI zlepšit dostupnost CBDC.

Zájem RBI o technologii blockchain je dále patrný dřívější náborovou kampaní Národní korporace pro platební ruch Indie (NPCI) odborníků na blockchain, což naznačuje širší závazek začleňovat blockchainová řešení do finančních technologií.

V závěru lze říci, že mumbajský vstup do metaverze reflektuje průkopnický pokus využít virtuální technologii k představení a posunu městského rozvoje. Potenciální dopad metaverze na plánování měst, dopravu a veřejné zapojení je významný, a to v souladu s širšími trendy v indické technologické krajině. Jak metaverze nadále evoluuje, představuje vzrušující příležitosti a výzvy, nejen pro Mumbaj, ale i pro širší oblast digitální inovace v zemi.

Věří se, že tato metaverzní iniciativa v Mumbaji otevře nové možnosti pro transparentní prezentaci městských projektů a umožní občanům aktivně sledovat vývoj. Metaverze v indickém prostředí nejen transformuje způsob, jakým lidé vnímají a interagují s městem, ale také posiluje digitální participaci veřejnosti na celonárodní úrovni.