zpět

Podle Goldman Sachs získala kryptoměna institucionální přijetí v roce 2023

19.12.2023

Jak uvádí Goldman Sachs, v roce 2023 zažije odvětví kryptoměn pozoruhodný přechod k institucionalizaci, který se vyznačuje značnou podporou ze strany zavedených finančních subjektů. Nedávná zpráva renomované finanční instituce zdůraznila klíčovou roli, kterou hraje institucionální podpora, zejména v oblasti obchodování s deriváty, což znamená zásadní vývoj v rámci krypto prostředí.

Po celou dobu existence kryptoměnového průmyslu probíhá neustálé úsilí získat podporu institucionálních hráčů. Působící na okrajích mainstreamového finančního světa po mnoho let, krypto obchodnici se dlouhodobě snaží získat institucionální podporu pro dvojí výhody v podobě zvýšených finančních výhod a širší veřejné validace. Goldman Sachs, významná finanční instituce, zaznamenala v roce 2023 významné pokroky v institucionalizaci kryptoměnového průmyslu.

Ve své komplexní analýze s názvem „Goldman Sachs: Jak krypto přešlo do institucionální sféry“ finanční gigant zdůraznil pozoruhodné události vytvoření regulovaných derivátů a vzniku platforem, které jejich obchod umožňují. Mezi pozoruhodné platformy, které k tomu přispěly, patří Coinbase Derivatives, CBOE a Eurex, jak uvádí zpráva.

Zpráva detailně popisovala počáteční nepříliš pozoruhodný charakter obchodování s opcemi Bitcoinu a Etheru v prvních devíti měsících roku, přičemž Ether zaostával za Bitcoinem, představujíc mezi 20 % a 50 % obchodování s futures Bitcoinu. Zatímco trhy s futures těchto předních kryptoměn nebyly nedostatečné, nebyly ani příliš přesvědčivými úspěchy.

Avšak v průběhu čtvrtého čtvrtletí Goldman Sachs pozoroval pozoruhodnou transformaci, když konstatoval „stále rostoucí obchodování s futures a opcemi Bitcoinu (BTC) a Etherea (ETH) ve čtvrtém čtvrtletí se stal nejvýznamnější derivát futures Bitcoinu podle zájmu investoru.

Výsledkem toho bylo, že otevřený zájem pouze o Bitcoin překročil v čtvrtém čtvrtletí 4 miliardy dolarů. Tento náhlý nárůst institucionálního zájmu o budoucí a opční obchodování souvisí s možností schválení Bitcoin spot ETF. Firmy v krypto sektoru se několik let snažily získat od Americké komise pro cenné papíry a burzy (SEC) schválení pro ETF, ale byly odmítnuty.

Nyní se odvětví sází na schválení ETF od BlackRocku. Pokud by bylo schváleno, znamenalo by to více investičních příležitostí pro ty, kteří mají zájem o kryptoměny. Spekuluje se také, že BlackRock bude následovat schválení Bitcoin ETF schválením ETF pro Ethereum.

S touto veškerou spekulací prochází mnoho institucionálních investorů větším zájmem o obchodování s deriváty. To by je postavilo do pozice, která by jim umožnila využít schválení ETF, pokud k němu dojde. Do roku 2024 nebudeme jistí, zda ETF bude schváleno, ale dopady jsou již nyní patrné. Také to ukazuje, jak důležitým prvkem pro odvětví je Bitcoin ETF a jaký růst by mohl vyvolat, pokud skutečně projde.

V roce 2024 můžeme očekávat ještě větší trh s futures již od začátku, částečně díky trvalému očekávání různých ETF. A na rozdíl od roku 2023 budou trhy vzkvétat od samého začátku, místo aby zažily náhlý příliv investic později v roce.
Cesta kryptoměnového průmyslu k institucionalizaci v roce 2023, jak ji vysvětluje Goldman Sachs, představuje klíčový okamžik a milník, který se vyznačuje nárůstem institucionální podpory. Tato transformační fáze je připravena významně přispět k dlouhodobé udržitelnosti a růstu tohoto odvětví a upevnit jeho pozici v rámci širšího finančního prostředí.