zpět

Po včerejším státním svátku v USA dnes trhy čeká pomalý rozjezd

20.6.2023

Po včerejším americkém státním svátku dnes čeká trhy pomalý rozjezd. Vývoj cen německých průmyslových výrobců ani makrodata z USA nemají potenciál na větší pohyb kurzu námi sledovaných měnových párů.

Trhy během pondělního obchodování zažívaly spíše klid, v USA probíhal státní svátek na oslavu zrušení otroctví prezidentem Lincolnem v roce 1865. Česká koruna si na to konto vůči euru připsala menší zisky, když se „podívala“ na 23,74 EURCZK. Polský zlotý se na úkor eura dostal na 4,44 EURPLN a stále pokračuje v téměř nenarušeném procesu dlouhodobého posilování. Ten aktuálně nezvrátil ani verdikt Soudního dvoru EU v kauze s hypotékami polských bank, které byly poskytované ve švýcarských francích. Polské komerční banky zřejmě budou muset akceptovat dodatečné ztráty v řádu miliard zlotých, na což si ale vytvořily dopředu značné rezervy. Proto takový klid na zlotém. Jednotnou evropskou měnu včera neprolomil v regionu pouze maďarský forint, který se držel na 373 EURHUF a jeho zisky byly téměř neznatelné. Forint do května úspěšně dotahoval hodnoty z konce zimy 2022, tento měsíc se ale proces pozastavil.

Hlavní měnový pár neopustil vlivem zavřených amerických trhů hranici 1,09 EURUSD, ale euro ve vlnách během dne víc a víc ztrácelo. Zcela opačný scénář se odehrával na měnovém páru české koruny a amerického dolaru. Tam se koruna během dne znovu a znovu pokoušela prorazit k ziskům, ale vždy se vrátila zpět k hranici 21,75 USDCZK.

Více k očekávaným událostem ZDE