zpět

Po třech měsících německá inflace opět zrychluje

29.6.2023

Červnové spotřebitelské ceny meziročně vzrostly o 6,4 %, což je opětovné zrychlení tempa. Meziměsíčně šly nahoru o 0,3 %. Obě čísla jsou zklamáním a horší výsledek, než čekaly trhy.

Studená sprcha. I tak by se dal označit dnešní výsledek německé inflace. Nejrychleji meziročně rostly ceny v Bádensku-Württembersku a sice o 6,9 %, v Sasku o 6,8 %, naopak nejpomalejší nárůst byl v Hesensku jen o 6,1 %. Ve všech zemích však ceny zrychlily, což je samo o sobě varovný signál.

Pokud má Němec hluboko do kapsy, Čech má ještě hlouběji. Vysoká inflace má bohužel negativní vedlejší efekty. Tím hlavním a velmi rychlým je pád maloobchodních tržeb. Němci prostě nejsou ochotni utrácet tolik jako v době nižších cen. Už 12 měsíců v řadě maloobchodní prodeje klesají, ale trvalejší obrat by měl přijít už za měsíc.

V dalších měsících by se meziroční srovnání mělo vracet k normálu, jelikož do konce loňského roku panovala vyšší inflace, takže letos toto srovnání bude hrát ve prospěch papírově nižšího růstu cen zboží na pultech obchodů.