zpět

Po Polácích překvapili sazbami i Maďaři

24.10.2023

Maďarská centrální banka dnes překvapila trhy výraznějším snížením úrokových sazeb. Jednak pokračovala ve snižování jednodenní depozitní sazby, kterou tentokrát snížila 75 bodů na 11,25 % po předchozím snížení o 50 bodů.

Současně ale započala i se snižováním základní úrokové sazby, kterou snížila také o 75 bodů, tedy ze 13 % na 12,25 %.

V obou případech trhy počítaly se snížením pouze o 50 bodů, i to by ale byl poměrně výrazný krok ve srovnání se standardními pohyby o 25 bodů.

Maďarsko bylo výjimečné výší inflace v rámci EU, když inflace počátkem roku přesáhla 25 %. Od té doby klesá a za říjen činila „pouze“ 12,2 %.

Maďarský forint těsně před rozhodnutím posílil k 381 EURHUF, aby následně oslabil ke 383 EURHUF.

Před časem podobným krokem překvapila i polská centrální banka, v jejím případě se ale spekulovalo, že výrazné snižování sazeb má spojitost s polskými volbami.

ČNB je tedy poslední centrální bankou ve středoevropském regionu, která zatím se snižováním úrokových sazeb nezačala. Uvidíme, co přinese příští týden, a zda se nechá maďarskými a polskými kolegy inspirovat k prvnímu snížení sazeb. Nicméně jak sami čeští centrální bankéři komunikovali, první snížení sazeb bude „opatrné“. Tedy pokud by na snížení došlo, nebude to více než 25 bodů.