zpět

Po jestřábím Fedu dnes zasedne ECB

15.6.2023

Měnový výbor amerického Fedu se na včerejším zasedání dle očekávání rozhodl ponechat základní sazbu v rozpětí 5,00 % až 5,25 %. Dnes pro změnu čeká rozhodnutí o sazbách Evropskou centrální banku, která by měla zvýšit sazby o 25 bazických bodů.

Česká koruna po včerejším oslabení ze začátku evropské seance ztrátu během zbytku dne nakonec vykompenzovala, aktuální kotace se tak pohybují poblíž úrovně 23,80 EURCZK. V tuzemsku dnes makroekonomický kalendář zeje prázdnotou, hlavní pozornost tak bude směřována k zasedání Evropské centrální banky, od které se většinově očekává růst sazeb o 25 bazických bodů.

Americká centrální banka v souladu s očekáváním ponechala sazby neměnné. Pro americký Fed se tak jedná o první pauzu v cyklu zvyšování sazeb po tom, co měnový výbor desetkrát za sebou zpřísnil podmínky měnové politiky, což způsobilo největší růst sazeb od roku 2007. I přesto, že trhy stabilitu sazeb do značné míry očekávaly, aktualizovaný tečkový graf (dot plot) a nová makroekonomická prognóza ukazují, že si centrální bankéři nechávají otevřené dveře pro další možné utažení měnových podmínek ještě v tomto roce. Očekávání normalizace sazeb tak bylo definitivně odloženo na příští rok, zatímco pravděpodobnost, že se Fed rozhodne sazby zvýšit letos ještě alespoň dvakrát, výrazně vzrostla. Americký dolar otevírá čtvrteční seanci poblíž hladiny 1,0800 EURUSD, vůči české koruně se pak kurz pohybuje v blízkosti úrovně 22,00 USDCZK.

Více k očekávaným událostem ZDE