zpět

Po dvou měsících se český zahraniční obchod vrací do přebytku

6.11.2023

Dnes zveřejněná zahraniční obchodní bilance za září se dostala do přebytku 12,8 mld korun. Návrat do kladných hodnot neznamená růst.

Obchodní bilance je saldo, tedy rozdíl mezi dovozem a vývozem a my jsme se dostali do přebytku nikoli díky růstu vývozu, ale protože klesá pomaleji než dovoz. Tato nelichotivá skutečnost ukazuje na nízkou aktivitu v ekonomice vlivem poklesu zahraniční i domácí poptávky. Export klesl o 10,2 % a import šel dolů o 16 %.

Export klesá, přestože slábnoucí koruna vývozcům hraje do karet. Exportér totiž prodá inkasovaná eura za vyvezené zboží lepším, tedy vyšším kurzem a získá více korun. V posledních dnech sice koruna mírně posílila, ale to nic nemění na dlouhodobém trendu oslabující domácí měny.

Ve prospěch vývozců by měly hovořit také další kroky ČNB, protože se všeobecně zintenzivňuje debata o termínu začátku snižování sazeb. To by mělo přijít na únorovém zasedání a bude podle slov centrálních bankéřů pozvolné. Prosincový termín je také ve hře, ale zdá se, že si ČNB počká na lednovou inflaci.