zpět

PMI versus PMS

25.9.2023

PMIčka z Evropy i USA přinesla vesměs smíšené výsledky. Výroba v Evropě zaostává, na vině je stagnující Německo. USA se celkem daří.

Přiznám se, že indexy nákupních manažerů nepatří mezi mé oblíbence. Tento ukazatel v podstatě vyjadřuje pocity těch, kteří mají ve svých podnicích na starosti nákupy a objednávky, odtud pramení označení „nákupní manažeři“. Výsledná hodnota vyjadřuje pozitivní či negativní sentiment podle toho, zda se výsledek nachází „nad“ nebo „pod“ magickou padesátibodovou hranicí. Ukazatel se aktualizuje v měsíčních cyklech a tak dokáže s dostatečnou frekvencí zachytit nálady na trhu. Už asi chápete, co mi to jako ženě připomíná…

Páteční den se nesl ve znamení zářijových výsledků indexu nákupních manažerů z eurozóny i z USA . A jak to dopadlo? Nejdříve dorazila série špatných výsledků z Francie, kde se „propadla“ výroba i služby. Z Německa dorazila o trošku lepší čísla, všechny sledované ukazatele skončily mírným zlepšením. Německé výrobě se stále nedaří odrazit ode dna a výsledek výrobního indexu těsně pod 40ti body je toho jasným důkazem! Výsledky za celou EU byly smíšené, službám se daří, výroba téměř neznatelné zhoršení. Za velkou louží to mají trošku jednodušší, oba sledované ukazatele se zde pohybují v blízkosti magické padesátibodové hranice, která odděluje růst od poklesu. Výroba si zde během září výrazně polepšila na 48,9 bodu a služby zaznamenaly nepatrný propad na 50,5 bodu. Produkce zůstává v mírné recesi, zatímco služby nadále expandují. Dopoledne po horších datech z Evropy sláblo euro, odpoledne si zase pohoršil americký dolar. Eurodolar se obchodoval za 1,061 až 1,067 EURUSD.

Více k očekávaným událostem ZDE