zpět

Plně fiat-zajištěný token přichází na blockchain Layer-1 Cardano

19.3.2024

Blockchain Layer-1 Cardano přivítal svůj první 1:1 plně fiat zajištěný token USDM, nejnovějšího nováčka na trhu s stabilními mincemi v hodnotě 146 miliard dolarů, který dominují Tether (USDT) a Circle (USDC).

Spuštěn dne 17. března, token založený na Mehen Finance umožňuje držitelům vyplácet USDM prostřednictvím amerického dolaru a liší se od existujících stabilních mincí na Cardanu, jako jsou DJED a iUSD.

Zakladatel Mehen Matthew Plomin uvedl, že cesta k zahájení tokenu na Cardanu nebyla snadná, přičemž zpoždění způsobila problémy s americkými bankami v roce 2023.

Společnost vydala svůj white papper v listopadu 2022, vysvětlující, že token zajištěný americkým dolarem by poskytla "velmi potřebnou službu" uživatelům Cardana.

Mehen plánoval spustit USDM v roce 2023, ale "vše se změnilo", když banky Silicon Valley Bank, Silvergate a Signature Bank zavřely v březnu 2023, uvedl Plomin v březnovém X Spaces.

Plomin odhalil, že banka, se kterou spolupracovali, Cross River, přerušila vazby s Mehenem kolem doby, kdy se spojila s Circle, druhou největší firmou na trhu se stabilními mincemi, která v té době hledala nového bankovního partnera.

Mehen nyní používá služby fintech firmy Plaid k tisku a měněni amerických dolarů za USDM.

Plaid poskytuje platební přenosovou síť mezi Bank of America, Chase, Wells Fargo a dalšími velkými americkými bankami k pohonu finančních a kryptoměnových produktů. Firma integrovala služby Plaid v srpnu 2023, podle příspěvku na X od Stevena Fishera, hlavního technologického ředitele Mehen.

Mehen nyní aktivně hledá licenci pro poskytovatele platebních služeb a poskytovatele virtuálních digitálních aktiv, aby rozšířil své služby ve Spojeném království a Evropě.

Mezitím Plomin uvedl, že přes 2000 partnerů plánuje integrovat USDM na své platformy, které zahrnují protokoly pro půjčování a defi decentralizovaných financi a decentralizované burzy. Mehen poznamenal, že instituce dokončí proces zaregistrování za jeden až dva dny.

Vydání a správa USDM bude řízena smart smlouvami a decentralizovanými orákuly, aby byla zajištěna transparentnost a bezpečnost, uvedla Mehen na svých webových stránkách.

Plně fiat-zajištěný token USDM představuje vstup na blockchain Layer-1 Cardano, což je významná událost pro ekosystém této blockchainové platformy. Tento token, který je založen na Mehen Finance, umožňuje uživatelům Cardana tisknout nebo vyplácet USDM prostřednictvím amerického dolaru. Jedná se o první plně fiat-zajištěný token na Cardanu, který se odlišuje od existujících stabilních mincí, jako jsou DJED a iUSD, které jsou algoritmické a založené na syntetice. Tato iniciativa přináší novou možnost pro uživatele Cardana a ukazuje rostoucí rozmanitost finančních produktů na této blockchainové platformě.

Matthew Plomin, zakladatel společnosti Mehen, sdílel, že proces zahájení tokenu na Cardanu byl obtížný, a to zejména kvůli problémům s americkými bankami v roce 2023. Mehen vydal bílou knihu v listopadu 2022, která vysvětluje potřebu poskytnout uživatelům Cardana službu plně fiat-zajištěného tokenu. Plomin také odhalil, že spolupráce s bankou Cross River byla přerušena, když se spojila s firmou Circle, což mělo za následek další zpoždění. Nyní Mehen využívá služby fintech společnosti Plaid k tisku a spalování amerických dolarů za USDM, což představuje další krok směrem k rozvoji této iniciativy na Cardanu. Zahájení tokenu na Cardanu bylo obtížné, přestože společnost Mehen vydala bílou knihu v listopadu 2022, vysvětlující potřebu poskytnout uživatelům Cardana službu plně fiat-zajištěného tokenu.