zpět

Pětina mladých Číňanů nepracuje

15.6.2022

Nezaměstnanost ve velkých čínských městech v květnu klesla z dubnových 6,1 % na 5,9 %. Ve věku 16-24 let však podíl lidí bez práce stoupl na 18,4 %. Téměř pětina mladých Číňanů tak nepracuje.

Vláda si pro letošní rok vytyčila ambiciózní plán, dostat nezaměstnanost na hranici 5,5 %, což se jí s různými interpretacemi tohoto čísla nejspíš podaří. Není totiž jasné, zda se bude jednat o letošní průměrnou či cílovou hodnotu k nějakému měsíci v letošním roce.

Problém však nastává podíváme-li se na jednotlivé kategorie. Zatímco ve věkové kategorii 25-59 let nezaměstnanost mírně klesla na 5,1 %, ve věku 16-24 let jde počet lidí bez práce nahoru a sice na 18,4 %. A problém není jen ve věkových kategoriích, ale také geograficky. Ve 31 velkých městech se nezaměstnanost za květen zvedla na 6,9 %

Chuť mladých Číňanů jde dolů také proto, že se prodlužuje pracovní týden. Zatímco v dubnu se v Číně za týden odpracovalo celkem 46,2 hodin, v květnu to bylo už 47,2 hodin. Pro srovnání, v ČR má pracovní týden většinou 40 hodin.

Během letošního roku má tamní vláda za cíl vytvořit 11 mil nových pracovních míst. Jelikož za prvních pět měsíců čínská ekonomika vytvořila 5,29 mil míst, tento závazek je reálný.