zpět

Paypal představuje svůj stablecoin, který by měl být skutečně krytý dolary

10.8.2023

Společnost PayPal informuje své uživatele, že PYUSD je plně kryt USD, rezervuje prostředky na podporu stablecoinu a řeší obavy týkající se vydávání nekrytých tokenů. Platební gigant vstoupil na trh s kryptoměnami uvedením vlastního stablecoinu PayPal USD (PYUSD). Kryptoměna, která byla představena v lednu, byla konečně uvedena do provozu.

Stablecoiny jsou druhem kryptoměny, která má mít přiměřeně stálou hodnotu. Obvykle jsou vázány na rezervní aktivum, kterým může být fiat měna, komodita nebo jiný finanční nástroj. PYUSD se stejně jako ostatní stablecoiny snaží udržet cenovou stabilitu a je vázán v poměru 1:1 na americký dolar, takže je možné jej vyměnit za USD.

Stablecoin vydává společnost Paxos Trust Company, která je plně regulována Ministerstvem finančních služeb státu New York. Zákazníci jsou v době platební neschopnosti chráněni předpisy, protože jejich prostředky nemohou být použity k úhradě dluhů.

Případný bankrot společnosti Paxos by měl na prostředky klientů jen malý dopad. Společnost PayPal svým zákazníkům zaručuje, že PYUSD je plně kryt USD, přičemž stablecoin je krytý rezervní hotovostí, což rozptyluje obavy z emise nekrytých tokenů. Kromě toho bude Paxos od září 2023 zveřejňovat měsíční zprávu o rezervách, aby zajistil otevřenost ohledně hodnoty rezervních aktiv stablecoinu.

Od září 2023 bude Paxos zveřejňovat měsíční zprávu o rezervách pro PayPal USD, která bude popisovat složení rezerv.Společnost Paxos bude rovněž vydávat veřejné osvědčení třetí strany o hodnotě rezervních aktiv PayPal USD. Atestace bude udělen nezávislou účetní firmou třetí strany v souladu s atestačními pokyny Amerického institutu certifikovaných účetních (AICPA), uvádí se v tiskové zprávě společnosti.

Nedávno vydaný stablecoin bude v příštích týdnech dostupnější spotřebitelům ve Spojených státech. Budou moci převádět stablecoin mezi uživateli služby PayPal a kompatibilními externími peněženkami, posílat platby ostatním pomocí tokenu, nakupovat výběrem možnosti při placení a převádět kryptoměny podporované službou PYUSD na kryptoměny podporované službou PayPal a z nich.
Přijetí stablecoinu společností PayPal má za cíl rozšířit možnosti krypto průmyslu pro platby stablecoinem. V roce 2020 společnost přidala pro své klienty alternativy krypto plateb, čímž se stala jedním z prvních zpracovatelů plateb. Spuštění jejího stablecoinu se zdá být strategickým krokem platebního gigantu, který si chce udržet pozici alternativy pro platby.

PayPal má zhruba 350 milionů uživatelů a využití jeho reputace by mohlo potenciálně podpořit další přijetí jeho stablecoinu. Navzdory regulačním problémům, kterým v současné době čelí mnoho kryptoměn, včetně stablecoinů, je zpracovatel plateb přesvědčen, že regulační prostředí obklopující stablecoiny se postupně vyjasňuje a že trh s kryptoměnami vyžaduje více možností stablecoinů.