zpět

Patová situace

27.2.2023

Konec válečného konfliktu na Ukrajině je zatím v nedohlednu. Největší ekonomika Evropy zpomalila. Inflace v USA chytila druhý dech.

Dovolte mi úvodní část mé ranní zprávy věnovat jednomu smutnému výročí. Zrovna v pátek to bylo na rok přesně, kdy odstartovala ruská speciální vojenská operace, kterou vyvrcholila vleklá rusko-ukrajinská krize. Dva bratři bojující na život a na smrt, prolévající krev ve stejně nesmyslném konfliktu, jako kdyby spolu začali válčit Češi a Slováci. Statisíce mrtvých, spálená země, hospodářství Evropy v troskách a 16 milionů uprchlíků napříč celou Evropou. Česko se pro prchající Ukrajince stalo po Polsku a Německu jejich třetí nejoblíbenější destinací. Když se pohybujete po šachovnici a líčíte na krále, každá ve hře obětovaná figurka Vás něco stojí. Za zdravotní péči pro uprchlíky jsme loni utratili 2,15 miliardy korun. Naše další převážně vojenská pomoc Ukrajině byla Institutem světové ekonomiky v německém Kielu odhadnuta na 0,46 procent českého HDP, to je téměř 30 miliard korun. Rozřešení je zatím v nedohlednu. Už v současné době se odhadují náklady na poválečnou obnovu Ukrajiny na 1 bilion euro. Pro Vaši správnou představu počtu nul je to zhruba sedm ročních rozpočtů celé Evropské unii!!!

Německá ekonomika se v posledním kvartále loňského roku mezičtvrtletně propadla o 0,4 procenta, což je o poznání horší než původní výsledek – 0,2 procenta. Aspoň takhle nějak to uvedl německý statistický úřad. Největší ekonomika Evropy tak zpomaluje, jedná se o první pokles za poslední dva roky. Ve třetím čtvrtletí roku 2022 HDP ještě rostl o 0,5 procenta. Euro se v pátek obchodovalo za 23,61 až 23,67 EURCZK.

Amerika nás baví. Líbí se mi rychlé přemrštěné reakce amerického dolaru na zveřejňovaná data. Ani páteční odpoledne nebylo jiné. Vypadá to, že inflace se zatím nevzdává a stále útočí na kapsy všech Američanů, aspoň o tom vypovídá zveřejněný ukazatel PCE. Index cen výdajů na osobní spotřebu zde v lednu meziročně vzrostl o 5,4 procenta a zrychlil z 5,3 % naměřených během prosince. Obdobně je na tom i jádrový index PCE, který povyskočil na 4,7 procenta meziročně, překonal tím prosincové magické číslo 4,6 i očekávání trhu ve výši 4,3 %. Podrobnější statistika poukázala na skutečnost, že růst osobních výdajů o 1,8 procenta podstatně převýšil růst osobních příjmů, ty vzrostly jen o 0,6 %. Američané tak místo omezení své spotřeby kompenzují nárůst cen vyššími výdaji při nákupech. A to americký Fed samozřejmě nechce, ten chce tlumit poptávku a tím uspat inflaci. Po zveřejnění dat začal americký dolar prudce posilovat. Proti euru se posunul na hodnotu 1,053 EURUSD, proti koruně se dostal na hranici 22,45 USDCZK.

Více k očekávaným událostem ZDE