zpět

Osobnost týdne: Zdeněk Janeček, GW Opuštěná 4 s.r.o.

Zdeněk Janeček působí jako jednatel v několika firmách, které se věnují pronájmu a správě nemovitostí, a mimo to, provozují také hotel v krásném a lákavém prostředí Pálavy. Aktuálně největším projektem je developerský projekt Opuštěná 4 v Brně. Jde o výstavbu polyfunkčního domu se 2 patry podzemních garáží a 7 nadzemními patry, kde budou obchodní jednotky, byty, ateliéry, kanceláře.

Přestože je Zdeněk Janeček pracovně velmi vytížen, najde si každý den chvilku a vyjede se svou kánoí na řeku, kde si vyčistí hlavu, obohatí se nápady na další projekty a inspiruje nejen dětské kanoisty.

Jaké byly vaše začátky v podnikání a co byste v dnešní době doporučili těm, kteří si chtějí také splnit své podnikatelské sny?

Prvním naším projektem byla výstavba Hotelu Pavlov. Tento malý hotel v srdci Pálavy, provozujeme od roku 2006. Není to nikterak lukrativní byznys, ale svým způsobem nám umožnil růst i do jiných oblastí např. zmíněné developerství.

Náš první developerský projekt jsme uskutečnili právě v Pavlově a vybudovali zde luxusní apartmány nad Mušovským jezerem. Byl to první projekt tohoto druhu na jižní Moravě, tedy v oblasti rekreačních nemovitostí. A byl velmi úspěšný, apartmány byly vyprodány dávno před dokončením. To nás samozřejmě povzbudilo, a tak jsme realizovali další a vždy o něco málo větší projekty. Aktuální doba je taková, že i zkušení, finančně silní developeři odkládají projekty, protože neví, za kolik postaví a neví, za kolik prodají.

Největší příležitosti vidím v nových technologiích, FVE apod. a taky zoufale chybí na stavbách profese, takže velké příležitosti jsou v oblasti řemesel, tam asi směřuje moje doporučení těm, kteří si chtějí plnit podnikatelské sny, protože tady je velká díra na trhu.

Jak na vás dopadá inflace, se kterou se Česká republika momentálně potýká?

Jako na všechny ostatní. Zdražují se jak stavební materiály, tak pracovní síla. Hotelu se samozřejmě týkají především ceny energií a surovin. Šetříme, snižujeme naši marži a částečně zvyšujeme ceny našich produktů.

Vztahy s obchodními partnery jsou pro byznys klíčové. Každá firma má svůj způsob, jak se je snaží udržet a podpořit. Jak k této věci přistupuje vaše firma?

Například jsme si byli vědomi, že náš generální dodavatel stavby byl začátkem tohoto roku ve velmi obtížné situaci, kdy měl s námi zafixovanou smluvní konečnou cenu díla a přitom se zásadně zdražily materiály, např. železo. Ale vy nechcete dostat svého generálního dodavatele do potíží. Chcete, aby fungoval, aby kvalitně dostavěl dílo, chcete, aby pak držel několik let záruky. A k tomu tento váš obchodní partner potřebuje generovat přiměřený zisk nikoliv ztrátu. Proto, aniž bychom k tomu byli smluvně zavázáni, jsme vyhověli jeho žádosti a navýšili smluvní cenu, aby neprodělával na těchto surovinách. Tyto neplánované náklady jsme museli částečně saturovat snížením naší obchodní marže a částečně propsat do ceny prodávaných bytů, obchodních jednotek či parkovacích míst.

Vzhledem k dlouhodobé nízké nezaměstnanosti v ČR se firmy neustále potýkají s nedostatkem kvalitních lidí. Trh práce je vyčerpaný, co děláte, abyste získali kvalitní nové kolegy, a udrželi spolehlivé stávající zaměstnance?

Nemáme žádný zázračný recept. Prostě se chováme k našim zaměstnancům korektně a férově. Když se dostanou do obtížné životní situace a potřebují pomoc, tak hledáme cestu jak jim tu pomoc poskytnout. A samozřejmě dostávají slušné mzdy. Většina zaměstnanců si toho váží. Máme zaměstnance, kteří jsou s námi od počátku našeho podnikání, tj. už přes 16 let.

Kde spatřujete největší výhody českých firem? V čem za zbytkem světa pokulháváme a co je naopak naší rozdílovou kvalitou?

České firmy mi přijdou kreativnější, přizpůsobivější a jsou zvyklé si poradit i s nenadálou situací. Druhou stranou těchto schopnosti může být i kreativita ve vyhýbání se odpovědnosti, dodržování termínů, kvality, platební morálky. Zahraniční firmy mají tyto věci striktněji nastavené a striktněji je dodržují.

Když potřebujete dobít „baterky“, najít novou inspiraci nebo se jen zrelaxovat a pobavit, jaký je váš recept?

Chodím si zapádlovat, na hodinku, téměř denně. A současně jako předsedu kanoistického klubu mne nabíjí, když vidím naši tréninkovou skupinu dětí, jak trénují, závodí, zlepšují se a mají z tohoto sportu radost.

Jednou za čas je potřeba se zastavit a vyřadit negativní činnosti, věci, vztahy, lidi. A věnovat se těm pozitivním, na které se těšíte. Pak můžete mít radost z každého dne! : )

Co by každý člověk měl podle vás alespoň jednou za život udělat? (Jakou knihu si určitě přečíst, jaké místo na světě navštívit, co zajímavého prožít?)

Rozhodně doporučuji zážitkovou dovolenou v přírodě (s výstupem na horu, potápěním, atd.) nebo vyzkoušet alespoň jednou jízdu na kajaku či kanoi. : )