zpět

Osobnost týdne: Luděk Roubal, Escape6 s.r.o.

V roce 2000 začal Luděk Roubal podnikat v oboru, který se stal jeho nezkrotnou vášní, proto o tři roky později založil firmu Escape6 s.r.o., která dováží a distribuuje sportovní autopříslušenství a doplňky pro tuning. To znamená, vše pro nadšence, pro které je automobil více než jen dopravní prostředek. Zabývají se jak funkčními úpravami pro zlepšení jízdních vlastností a ovladatelnosti vozu, tak designovými úpravami, které z auta udělají výstavní kousek, který se v extrémních případech už ani pro běžný provoz nepoužívá.

Na okraji Prahy vybudoval Luděk Roubal největší specializovanou prodejnu a showroom v České Republice, kam si zákazníci a fanoušci mohou přijít díly pro úpravu svých čtyřkolých miláčků prohlédnout a vyzkoušet.

Pokud patříte mezi milovníky tuningových aut a chcete zůstat v centru dění a někdy i trošku nakouknout pod pokličku, co se zrovna v Escape6 vaří, tak sledujte jejich sociální sítě nebo blog. Můžete se těšit na nejčerstvější informace o probíhajících projektech, ať už co se týče úpravy jejich Show Cars, nebo třeba „behind the scenes“ z jejich připravovaných videí.

Jaké byly vaše začátky v podnikání a co byste v dnešní době doporučili těm, kteří si chtějí také splnit své podnikatelské sny?

Začátky byly těžké. Už na samém počátku vzbuzovaly moje plány založit firmu pro blázny, kteří upravují svá auta, spíše posměch. Dlouhé roky jsem firmu Escape6 s.r.o. provozoval sám a až po letech začala růst. Nejdřív velmi pomalu, ale časem se dá říct až raketově. Myslím si, že řada jiných lidí by to již v začátcích vzdala, takže moje doporučení pro všechny, kteří si chtějí splnit své podnikatelské sny, je jasné: neohlížejte se na okolí, běžte vytrvale za svým snem, a hlavně to nevzdávejte!

Všeobecně se hovoří o přicházejícím poklesu domácí ekonomiky. Dělá vaše firma nějaké kroky proto, aby rok 2023 zvládla bez dopadů recese?

Na recesi mám jednoduchý recept. Dělám všechno tak, jako by žádná krize nebyla. Tato taktika se mi osvědčila už při ekonomické krizi v roce 2008. Ořezat investice a čekat na konec krize schovaný v koutě je podle mého názoru nejhorší věc, co bych mohl udělat. Každá krize je zároveň příležitost a jak všichni víme, kdo ji přežije, vyjde z ní ještě silnější.

Vztahy s obchodními partnery jsou pro byznys klíčové. Každá firma má svůj způsob, jak se je snaží udržet a podpořit. Jak k této věci přistupuje vaše firma?

Vztahy s obchodními partnery udržuji zejména osobním kontaktem a přátelským jednáním. Ať už jsou z Japonska nebo USA, pravidelně se navštěvujeme. V našem oboru se často říká, že nadšení do aut lidi spojuje. Ze svých zkušeností to mohu jen potvrdit. Díky této vášni mám nyní přátele téměř na všech kontinentech.

Vzhledem k dlouhodobé nízké nezaměstnanosti v ČR se firmy neustále potýkají s nedostatkem kvalitních lidí. Trh práce je vyčerpaný, co děláte, abyste získali kvalitní nové kolegy, a udrželi spolehlivé stávající zaměstnance?

Sázím na to, že mezi lidmi je hodně stejných nadšenců, jako jsem já. Nabízím práci v oboru, který je zároveň i naším koníčkem. Díky tomu se mi podařilo složit úžasný tým lidí, který spojuje stejná vášeň.

Kde spatřujete největší výhody českých firem? V čem za zbytkem světa pokulháváme a co je naopak naší rozdílovou kvalitou?

Oceňuji přizpůsobivost českých firem novým technologiím. I svou firmu jsem rozjížděl v době, kdy teprve vznikaly první e-shopy. Myslím, že právě v e-commerce jsme tenkrát předběhli i naše západní sousedy.

Když potřebujete dobít „baterky“, najít novou inspiraci nebo se jen zrelaxovat a pobavit, jaký je váš recept?

Možná to bude znít až neuvěřitelně, ale nejlépe se odreaguji fyzickou prací. Takže se zvednu od počítače a jdu ve firmě dělat něco jiného. Například pomoc kolegům do skladu. Inspiraci nejraději hledám na zahraničních výstavách, které jsou v našem oboru často bláznivé a některé se konají na zajímavých místech. Například jedna z nejznámějších výstav, které náš obor přesně vystihuje, je SEMA Show v americkém Las Vegas. Ideální kombinace pro hledání inspirace a zároveň pro zábavu!

Co by každý člověk měl podle vás alespoň jednou za život udělat? 

Určitě něco neobvyklého. Nejlepší jsou nápady, které vám v první chvíli přijdou jako nereálné, ale pak se k nim vrátíte a řeknete si, že to prostě uděláte. Takhle mě například napadlo, že bych se podíval do základního tábora nejvyšší hory světa. Začal jsem si o tom zjišťovat víc informací a zjistil jsem, že to není zase tak nemožné. Na trek do Everest Base Campu jsem se vypravil před několika lety a v kombinaci s přistáním na horském letišti v Lukle, které je považováno za nejnebezpečnější na světě, to byla úžasná zkušenost.