zpět

Osobnost týdne: Petr Koutný, Skupina Valbek

Valbek je od svých počátků, a ve svém základu, především projekční kancelář, která během své více než 30leté historie rozšířila svou působnost na 20 oborů, které na sebe navazují a umožňují projektovat velké, menší i specializované stavby. Valbek dnes dokáže nabídnout nejen samotný projekt, ale poskytnout komplexní služby v navazujících oborech jako jsou např. ekologie, geologie, sanace, technická asistence staveb i služby samotných stavebních prací. Vzájemně propojených oborů je dnes opravdu mnoho – z „divácky“ zajímavých stojí za zmínku vlastní oddělení vizualizací projektů staveb a také vlastní akreditovaná laboratoř mechaniky zemin v Ostravě, která zajišťuje zkoušky zemin při posuzování budování „liniových staveb“ jako jsou pozemní komunikace nebo železnice.

Valbek je dnes již skupinou firem, které se jednotlivým oborům věnují. Skupina Valbek v současnosti působí v České republice, na Slovensku, Ukrajině a nově také ve Švédsku. Na naše otázky týkající se inflace, zaměstnanosti nebo obchodních vztahů s partnery odpovídá finanční ředitel Ing. Petr Koutný, který nás seznamuje také s novými webovými stránkami www.valbek.cz a www.valbekstory.cz , kde je přehledně a dopodrobna představena nejen činnost celé Skupiny, ale i zajímavé rozhovory a příběhy.

Jaké byly vaše začátky v podnikání a co byste v dnešní době doporučili těm, kteří si chtějí také splnit své podnikatelské sny?

U počátků Valbeku jsem osobně nebyl. Nicméně věřím, že u podnikání je potřeba (stejně jako v ostatních věcech, do kterých se chce člověk pustit) především nenechat se odradit počátečním, a někdy i déle trvajícím, neúspěchem a skepsí třeba svého okolí. Pokud je to opravdu „sen“, pak je potřeba si za ním jít i delší a nesnadnou cestou

Jak na vás dopadá inflace, se kterou se Česká republika momentálně potýká?

Zdražování bude mít samozřejmě v nákladové stránce v ročním pohledu znatelný dopad. Nejenom vstupy jako jsou pohonné hmoty a energie, kde se růst projeví v první řadě, ale sekundárně v cenách např. papíru a papírenského zboží, které ke vstupům u projekční kanceláře neodmyslitelně patří. Nakonec se inflace projeví více či méně téměř ve všech vstupech a samozřejmě i naše společnost bude muset ceny svých produktů upravit.

Vztahy s obchodními partnery jsou pro byznys klíčové. Každá firma má svůj způsob, jak se je snaží udržet a podpořit. Jak k této věci přistupuje vaše firma?

Základem jsou pro nás především dlouhodobé vztahy a osobní přístup k našim obchodním partnerům. Důležitým bodem budování vztahů je také samotná kvalita projektů a dalších služeb, které odevzdáváme. To může znamenat třeba i odmítnutí samotné zakázky tam, kde víme, že při zadaných podmínkách nelze odevzdat práci v dostatečné kvalitě. Dobře zpracovaný projekt nebo služba je pak jedním z podstatných pojítek k našim partnerům a k dlouhodobé spolupráci s nimi.

Vzhledem k dlouhodobé nízké nezaměstnanosti v ČR se firmy neustále potýkají s nedostatkem kvalitních lidí. Trh práce je vyčerpaný, co děláte, abyste získali kvalitní nové kolegy, a udrželi spolehlivé stávající zaměstnance?

Opravdu získání „zapálených“ nových kolegů, kteří jsou ochotni na sobě pracovat, učit se a postupně dozrát ve zkušené profesionály je dnes i pro naši společnost ne úplně jednoduchý úkol. Snažíme se ale dát šanci mladé generaci a nabídnout jim právě možnost učit se od zkušených kolegů ve Valbeku, nechat se vést a postupně rozvinout své schopnosti a přednosti. Zaměstnanci mají s Valbekem příležitost se podílet na nejvýznamnějších projektech a stavbách v rámci České republiky, Slovenska a spolupracovat na některých stavbách v zahraničí. Zaměstnancům nabízíme zázemí stabilní společnosti a zároveň možnost pracovat ve firmě, která se snaží posouvat svůj obor stále dopředu, zavádět nové technologie apod. Osvědčil se nám náš vlastní kariérní web www.valbekjob.cz, který využíváme pro oslovení kandidátů na pozice v rámci celé Skupiny Valbek.

Kde spatřujete největší výhody českých firem? V čem za zbytkem světa pokulháváme a co je naopak naší rozdílovou kvalitou?

Necítím se, že bych měl takový přehled, abych uměl dobře porovnat české firmy obecně a ještě ve srovnání se zahraničím. Myslím si ale, že firmy Skupiny Valbek ve svém oboru dokáží, i pro potřeby trhů evropských nebo zahraničních zemí, nabídnout kvalitní služby, za férové ceny.

Když potřebujete dobít „baterky“, najít novou inspiraci nebo se jen zrelaxovat a pobavit, jaký je váš recept?

Pro mne je to určitě rodina, příroda, sport, cestování – nejlépe vše spojené dohromady :-).

Co by každý člověk měl podle vás alespoň jednou za život udělat? (Jakou knihu si určitě přečíst, jaké místo na světě navštívit, co zajímavého prožít?)

Určitě (a ne jednou, ale pravidelně, aspoň 1x za rok až dva) se úplně odpoutat od svého všedního života, starostí a myšlenek – vyjít, jak se říká „ze své komfortní zóny“ – zažít i určité nepohodlí … prostě žít chvíli úplně jinak, než jak si to nastavujeme ve svém každodenním životě. Tím člověk získá úplně jiný náhled na každodenní věci a svůj život.